Thursday, July 9, 2009

G8: Αποφασίστηκε μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% έως το 2050

Η Ομάδα των Οκτώ, G8, συμφώνησε για πρώτη φορά να μειώσει τις θερμοκηπιακές εκπομπές κατά 80% έως το 2050, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες - με ηγέτιδες την Κίνα και την Ιαπωνία, δεσμεύτηκαν να θέσουν τον στόχο τους τον Δεκέμβριο.

Οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες του πλανήτη κάλεσαν σε δήλωσή τους τις αναπτυσσόμενες να αποδεχτούν τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50%. Η ομάδα G8 ανέφερε επίσης ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη από την εποχή της βιομηχανοποίησης θα πρέπει να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμοί Φαρενάιτ)

Η νέα αυτή «προθεσμία» για τις αναπτυγμένες χώρες θα περιέχεται σε κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία και η Κίνα, που όλες μαζί παράγουν το 80% των θερμοκηπιακών αερίων του πλανήτη.

ΟΗΕ: Ανεπαρκή τα αποτελέσματα της G8 για την κλιματική αλλαγή

«Ανεπαρκή» χαρακτήρισε σήμερα τα αποτελέσματα της G8 για την κλιματική αλλαγή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

«Οι ηγέτες της G8 είχαν μία <μοναδική> ευκαιρία, η οποία κινδυνεύει να μην παρουσιαστεί ξανά» δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την «λύπη του», για την «απουσία μεσοπρόθεσμης δέσμευσης».

«Λυπάται για την απουσία στόχου μέχρι το 2020 αλλά χαιρετίζει τον στόχο της G8 για μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίων στις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2050» ανέφερε εκπρόσωπος του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

«Χρειαζόμαστε έναν μεσοπρόθεσμο στόχο, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, για να πετύχουμε τους στόχους του 2050» υπογράμμισε στην ανακοίνωση του ο Μπαν Γκι μουν.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «είναι πρώτη φορά, που οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες παραδέχτηκαν την σημασία των 2 βαθμών», αναφερόμενος στην απόφαση των ηγετών της G8 για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, χρόνο με τον χρόνο, κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg, 09-07-09

No comments: