Thursday, July 9, 2009

ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ: Μολυσμένο το πόσιμο νερό!

  • Μεγάλης έκτασης ρύπανσης του νερού, στην Κοινότητα Μακρινίτσας Πηλίου, από πετρελαιοειδή απόβλητα της στρατιωτικής μονάδας της 9ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας - ΣΕΠ RADAR, διαπιστώθηκε με αφορμή έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή. Η χρήση του πόσιμου νερού, έχει απαγορευτεί πλέον, για τους κατοίκους της Μακρινίτσας, οι οποίοι ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη χρήση του μολυσμένου νερού και για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Το πρόβλημα θα εξακολουθούσε να είναι «θαμμένο», αν δε το έφερνε στην επιφάνεια η βροχή, ενώ άγνωστο παραμένει, δε, αν έχει μολυνθεί και σε τι έκταση ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας στο Πήλιο.

Η στρατιωτική μονάδα, ανενόχλητη και χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, όπως γίνεται άλλωστε με όλες τις άλλες στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία εναπόθετε τα λύματά της σε βόθρο που συνορεύει με την πηγή «Βλαχογιάννη», απ' όπου υδροδοτείται η Μακρινίτσα.

Υστερα από καταγγελίες των κατοίκων της Μακρινίτσας, οι αρμόδιες υπηρεσίες επισκέφτηκαν το χώρο απ' όπου προκλήθηκε η ρύπανση και διαπίστωσαν ορατή ρύπανση του εδάφους και της φυσικής βλάστησης, σε μια έκταση περίπου 2 στρεμμάτων, περιμετρικά του βόθρου. Γύρω από την πηγή παρατηρήθηκε σκουρόχρωμος χρωματισμός του εδάφους, έντονη οσμή πετρελαιοειδών, καμμένα δέντρα, φύλλα με ίχνη λαδιών.

Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι από τη στρατιωτική μονάδα δε είχε ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, ενώ όπως έγινε γνωστό, ούτε καν είχε συντάξει μνημόνιο ενεργειών για τη διάθεση αποβλήτων. Βεβαίως, το ακριβές μέγεθος της ζημιάς δεν έχει διαπιστωθεί, καθώς αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην οποία οι κάτοικοι της περιοχής επιρρίπτουν τη βασική ευθύνη για το πρόβλημα, ζητώντας να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 10 Ιούλη 2009]

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

No comments: