Thursday, July 9, 2009

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Ολα στο Θριάσιο, ιδιωτικοποίηση και... καύση

  • ΚΚΕ: δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα προς όφελος των εργατικών και λαϊκών αναγκών και της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων επανέλαβε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ενός σχεδιασμού που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί η σημερινή της ΝΔ φορτώνοντας και πάλι την περιοχή Ανω Λιοσίων και Φυλής με το 85% - 90% των σκουπιδιών της Αττικής. Την ίδια στιγμή ερωτηματικά δημιουργούνται όμως από την αναφορά του, ότι έχουν πετύχει «εργοστασιακές λύσεις για το μέλλον» καθώς δεν ξεκαθάρισε αν μέσα σε αυτές προβλέπονται και τα εργοστάσια Καύσης ή παραφυάδες τους όπως η βιολογική ξήρανση.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε «ελάχιστες και αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις» των κατοίκων του Γραμματικού αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στην άγρια καταστολή που υπέστησαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ προφανώς μετά από εντολή της κυβέρνησης. Χτες πάντως οι κάτοικοι του Γραμματικού έκαναν συγκέντρωση προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών επισημαίνει:

«Ο λεγόμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα που προωθεί η κυβέρνηση στην Αττική χρησιμοποιώντας και τα ΜΑΤ, όπως παροτρύνει με σχετική οδηγία της η ΕΕ, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των εργατικών και λαϊκών αναγκών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων προωθώντας την ιδιωτικοποίηση, τη δημιουργία των επικίνδυνων εργοστασίων Καύσης των απορριμμάτων, ενώ διατηρεί επ' αόριστον τον ΧΥΤΑ στην επιβαρυμένη εδώ και χρόνια περιοχή της Δυτικής Αττικής . Ταυτόχρονα, οι "λύσεις" που η κυβέρνηση επιλέγει, περιορίζονται στα διοικητικά όρια της Αττικής. Η λύση προς όφελος του λαού βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση».

Στο μεταξύ ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος (απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και αντίστασης κατά της αρχής) άσκησε χτες ο εισαγγελέας σε βάρος του κοινοτάρχη Γραμματικού και του οδηγού του. Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε στην 7η τακτική ανακρίτρια. Οι δύο άνδρες στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Στον εισαγγελέα παρουσιάστηκαν και άλλα πέντε άτομα, που είχαν συλληφθεί προχτές στο Γραμματικό, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό και απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 10 Ιούλη 2009]

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

No comments: