Thursday, July 9, 2009

Συλλογικός τόμος για το περιβάλλον με την επιμέλεια του καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα.

  • «Κλιματική αλλαγή. Το περιβάλλον μετά τη διεθνή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Μπαλί», είναι ο συλλογικός τόμος που κυκλοφόρησε με την επιμέλεια του καθηγητή Γρηγόρη Ι. Τσάλτα από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Στο έργο συγκεντρώνονται όλες οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το «Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου με τη συμβολή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Οι επιπτώσεις από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να είναι καθοριστικές ακόμη και σε επίπεδο που να αφορούν το σύνολο των παραμέτρων του αειφορικού αναπτυξιακού φαινομένου. Επιπτώσεις που αφορούν και αγγίζουν επιβαρυντικά τόσο την οικονομική αύξηση όσο και την κοινωνική πρόοδο, στο πλαίσιο μας γενικευμένης, όσο και παγκόσμιας αναπτυξιακής ύφεσης, η οποία απέχει παρασάγγας από ζητήματα μονόπλευρης οικονομικής θεώρησης, όπως για παράδειγμα η σύγχρονη χρηματοπιστωτική κρίση. Η ρήση, σύμφωνα με την οποία η τελευταία δεν αποτελεί μη αναστρέψιμη δυσάρεστη κατάσταση, αλλά η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικότερα δεινά που να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, φαίνεται να είναι αληθινή», γράφει στον πρόλογό του ο καθηγητής Γρ. Τσάλτας.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της τήξης των πάγων και της αύξησης της θερμοκρασίας και της παρεπόμενης διαστολής των θαλασσίων υδάτων, η ερημοποίηση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, η ηθελημένη καταστροφή των δασών στον βωμό της πρόσκαιρης και μονόπλευρης οικονομικής αύξησης και μια σειρά άλλων φυσικών φαινομένων, σε συνδυασμό με την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, έχουν ήδη δημιουργήσει με τη μορφή ντόμινο μια κατάσταση με άκρως δυσάρεστες επιπτώσεις παγκοσμίως. Ετσι, σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει καθολικά αποδεκτό και άμεσα υλοποιήσιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαρκή ενεργειακή επανάσταση, με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κύριου παράγοντα που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή», τονίζει ακόμη στον πρόλογο του έργου.

Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιου. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, Nice (Γαλλία), Πολιτικός Επιστήμων (ΠΑΣΠΕ) και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων από το Universite de Nice και το Institut Europeen des Hautes Etudes Internationales.

Στην πρώτη θεματική ενότητα της ημερίδας με τίτλο"Η Κλιματική Αλλαγή ως Οικονομική Απειλή - Συνέπειες για το Φυσικό Περιβάλλον», εισηγητές ήταν:

Ζερεφός Χρήστος «Η Πλανητική Αλλαγή στο Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον»,

Λάλας Δημήτρης «Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα σε Τομείς Ιδιαίτερου Ενδιαφέροντος»,

Αναγνώστου Χρήστος, Καραγεώργης Αριστομένης «Μεταβολές της Στάθμης της Θάλασσας λόγω Κλιματικών Αλλαγών και οι Απειλούμενες Γεωγραφικές Μεταβολές στις Ακτές του Ελληνικού Χώρου Καθώς και οι Πιθανές Συνέπειες για τις Μεγάλες Πόλεις»,

Παναγιωτίδης Παναγιώτης, Ζενέτου Αργυρώ, Ζάνου Βαρβάρα και Τσιάμης Κων/νος «Ξενικά Είδη στη Μεσόγειο; Κλιματική Αλλαγή ή Παγκοσμιοποίηση του Εμπορίου;»,

Ραΐτσος Δημήτρης, Γεωργόπουλος Δημήτρης, Θεοχάρης Αλέξανδρος και Παπαθανασίου Ευάγγελος «Αύξηση της Θερμοκρασίας της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο τα Τελευταία Είκοσι Χρόνια».

Στη δεύτερη θεματική ενότητα: «Κλιματική Αλλαγή: Παγκόσμιες Πολιτικές και Οικονομικές Προεκτάσεις» εισηγητές ήταν:

Σαρτζετάκης Ευτύχιος, Καρατζόγλου Ουρανία, Καρατζόγλου Βενιαμίν «Οικονομική Αποτίμηση της Πρώτης Φάσης του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών και Προοπτικές για τις Επόμενες Φάσεις»,

Λουκά Ελλη «Κλιματικές Αλλαγές; Ποιος Πρέπει να Πληρώσει; Απόψεις Ανεπτυγμένων και Αναπτυσσομένων»,

Καραγεώργου Βίκυ «Ενέργεια και Κλιματικές Αλλαγές - Η Συμβολή των Οικονομικών Εργαλείων (Πράσινοι Φόροι και Εμπορία Ρύπων) για την Προώθηση Ενός Βιώσιμου Ενεργειακού Μέλλοντος»,

Γάγγας Διονύσης «Η Προστασία του Περιβάλλοντος στα Πλαίσια του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».

Στην τρίτη θεματική ενότητα «Η Ανταπόκριση της Διεθνούς Κοινότητας στο Φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής: Αναζήτηση Θεσμικών Λύσεων σε Παγκόσμιο και Περιφερειακό Επίπεδο» εισηγητές ήταν:

Τσάλτας Γρηγόρης . «Το Σχέδιο Δράσης της Διάσκεψης στο Μπαλί»,

Κατσιμπάρδης Κωνσταντίνος «Διάσκεψη του Μπαλί: Πόσο Επιτυχής Μπορεί να Θεωρηθεί;»,

Κλάδη-Ευσταθοπούλου Μαριάνθη «Κλιματικές Αλλαγές και Περιβαλλοντικοί Πρόσφυγες»,

Πλατιάς Χαράλαμπος «Ο Μακρύς Δρόμος της Ευρώπης προς το Μπαλί και οι Προοπτικές για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής».

Στην τέταρτη θεματική ενότητα: «Η Δράση της Κοινωνίας των Πολιτών και ο Ρόλος των ΜΜΕ ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή» (Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας» συντονιστής ήταν ο Βουλέλης Νικόλας, Διευθυντής Σύνταξης, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και εισηγητές οι:

Πληθάρας Αχιλλέας, Υπεύθυνος Εκστρατειών, WWF Ελλάς,

Χαραλαμπίδης Νίκος, Διευθυντής Greenpeace Hellas,

Χρυσόγελος Νίκος, Πρόεδρος Δ.Σ., Δίκτυο Μεσόγειος SOS,

Αυγερόπουλος Γιώργος, Δημοσιογράφος, Δημιουργός Σειράς Ντοκιμαντέρ «Εξάντας»,

Καμπύλης Τάκης, Δημοσιογράφος, Ραδιοφωνικός Σταθμός ΣΚΑΙ,

Παπαδημητρίου Γιάννης, Δημοσιογράφος Deutsche Welle.

Στην πέμπτη θεματική ενότητα: «Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για την Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική - Πιθανά Σενάρια (Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας)» συντονιστής ήταν ο Τσάλτας Γρηγόρης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής, Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερευνας και Κατάρτισης, και εισηγητές οι:

Κασαπίδης Γεώργιος, βουλευτής, Κουβέλης Σπύρος, βουλευτής, Παπαδημούλης Δημήτρης, ευρωβουλευτής, Τζαμπάζη Ευαγγελία, ευρωβουλευτής, Κατώπης Κώστας, συντονιστής Ομάδας Εργασιών Πρασίνων για Κλίμα-Ενέργεια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: