Tuesday, October 20, 2009

Μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ε.Ε. κατά 80% έως το 2050

  • Τα συμπεράσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής απασχόλησε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Για το θέμα συνήλθε και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «εάν υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις στην παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι πιθανόν η κλιματική αλλαγή να ξεφύγει από κάθε έλεγχο για τις επόμενες γενιές"

Σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος «μία φιλόδοξη διεθνής συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να συνεπάγεται την μείωση των εκπομπών ρύπων από τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις αλλά και κυρώσεις για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τα συμφωνηθέντα «.

Σε σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε με 55 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 3 αποχές, τα μέλη της Επιτροπής ζητούν, μεταξύ άλλων από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης τα εξής :

- Να εξασφαλισθεί έως το 2020 η μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις βιομηχανικές χώρες από 25% έως 40% σε σχέση με το 1990, με προοπτική να φθάσουν το 80% έως το 2050.

- Να γίνεται έλεγχος κάθε πέντε χρόνια σε σχέση με την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

- Να εξασφαλισθεί η χρηματική υποστήριξη της ΕΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για τις ανάγκες προσαρμογής τους, η οποία δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 30 εκ. ευρώ ετησίως έως το 2020.

Σύμφωνα με την Επιτροπή μία ικανοποιητική συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «Πράσινο New Deal« που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πράσινη οικονομική ανάπτυξη, σε νέες πράσινες τεχνολογίες και νέες θέσεις εργασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: