Monday, October 5, 2009

Συμφωνία για το κλίμα ζητά ο γγ του ΟΗΕ

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα υιοθέτησης από το αμερικανικό Κογκρέσο ενός σχεδίου νόμου για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, γράφουν σήμερα οι Νιου Γιορκ Τάιμς, επικαλούμενοι σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

"Θα θέλαμε να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία, όμως αυτό δεν θα συμβεί", δήλωσε στην εφημερίδα η Κάρολ Μπράουνερ, διευθύντρια της πολιτικής του Λευκού Οίκου για την ενέργεια και το κλίμα.

"Δεν είναι πιθανό ο πρόεδρος να είναι σε θέση να επικυρώσει έναν νόμο ως τις αρχές Δεκεμβρίου", προσέθεσε. Είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με την εφημερίδα, που αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα το παραδέχεται δημοσίως.

Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να εμποδίζονται από εσωτερικά προβλήματα καθώς απομένουν μόνον 10 μέρες για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, δήλωσε παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Ο ΟΗΕ ελπίζει στην οριστικοποίηση στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη από τις 7 ως τις 18 Δεκεμβρίου, μιας συμφωνίας για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε αντικατάσταση του πρωτοκόλλου του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012.

"Απομένουν μόνο 10 ημέρες διαπραγματεύσεων έως ότου πάμε στην Κοπεγχάγη", σημείωσε ο Μπαν, αναφερόμενος στις ημέρες που απομένουν για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες που διεξάγονται από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου στην Μπανγκόκ και σε σύνοδο από τις 2 ως τις 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη.

"Σε 10 ημέρες πρέπει να αποφασίσουμε τί χρειάζεται να γίνει για το μέλλον μας", σημείωσε, "δεν έχουμε φτάσει εκεί. Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν και δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος". [Πηγή ΑΠΕ]

No comments: