Thursday, October 8, 2009

Χρηματοδότηση για το Κλίμα ζητεί ο ΟΗΕ

Οι διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή σημειώνουν «ουσιαστική» πρόοδο. Ωστόσο μια πολιτική προώθησης από τους αρχηγούς κρατών είναι στο εξής απαραίτητη, δήλωσε σήμερα στη Μπανγκόκ ο Ιβο ντε Μπόερ, ο επικεφαλής της γραμματείας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα (UNFCCC).

"Είναι κοινή η αίσθηση ότι η διαδικασία χρειάζεται την υποστήριξη των πολιτικών αρχηγών στο ανώτατο επίπεδο για να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα", δήλωσε ο Ιβο ντε Μπόερ.

"Το γεγονός είναι ότι αν δεν βλέπουμε πρόοδο στα βασικά πολιτικά σημεία, θα καταστεί πολύ δύσκολο για τους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τον έργό τους σε εποικοδομητικό κλίμα", εξήγησε στους δημοσιογράφους.

Οι φτωχές χώρες έχουν υιοθετήσει μια "πολύ εποικοδομητική δέσμευση" στην κατάρτιση ενός πλαισίου συμφωνίας για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, ωστόσο εμποδίζονται από την έλλειψη δέσμευσης των πλούσιων χωρών να τις χρηματοδοτήσουν στον αγώνα τους κατά της υπερθέμανσης του πλανήτη, τόνισε ο ντε Μπόερ.

Τα δύο κεντρικά σημεία, για τα οποία οι ηγέτες του πλανήτη πρέπει να αποφανθούν, είναι "οι φιλόδοξοι στόχοι της μείωσης από τις ανεπτυγμένες χώρες των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μια σημαντική χρηματοδότηση" των αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές, διευκρίνισε.

Εκπρόσωποι από τουλάχιστον 180 χώρες συνεδριάζουν από τις 27 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς μια παγκόσμια συμφωνία το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη (7 έως 18 Δεκεμβρίου) και να δοθεί έτσι μια συνέχεια στο πρωτόκολλο του Κιότο. Όταν ρωτήθηκε για το λίγο χρόνο που μένει για την επίτευξη μιας συμφωνίας (πέντε ημέρες διαπραγματεύσεις στη Βαρκελώνη στις αρχές Νοεμβρίου, μετά τη μαραθώνια σύνοδο της Μπανγκόκ που ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή), ο Μπόερ έκρινε ότι μένει "αρκετός χρόνος" για την επίτευξη μιας "επιτυχίας" στην Κοπεγχάγη.

Ο επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για το Κλίμα εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προκειμένου οι διαβουλεύσεις να προχωρήσουν σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διαπραγματευτή, κατά την εξέταση του συνόλου των κειμένων που υπόκεινται σε επεξεργασία θα υπάρξει συμφωνία σήμερα σε ένα κείμενο 120 σελίδων, αντί 280 σελίδων που κρίθηκαν ομόφωνα άχρηστες στην αρχή της συνεδρίασης της Μπανγκόκ.

"Δεν διακρίνω καμιά επιθυμία να υπάρξει ένα νέο κείμενο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Νομίζω ότι θα κλείσουμε το φάκελό μας αύριο (Παρασκευή) και ότι θα τον ξανανοίξουμε σε τρεις εβδομάδες στη Βαρκελώνη", εξήγησε.

Μια από τις βασικές προκλήσεις του "ραντεβού του πλανήτη" στην Κοπεγχάγη είναι η ανανέωση και κυρίως η ενίσχυση των υποχρεωτικών δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που υποστηρίχτηκαν στο Κιότο από τις ανεπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2008-2011.

No comments: