Sunday, October 25, 2009

Έντονα καιρικά φαινόμενα και καταιγίδες

  • Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες σε πολλές περιοχές της χώρας, και στην Αττική, με κύριο χαρακτηριστικό τους δυνατούς ανέμους και τη δυνατή βροχόπτωση.

Κλειστή είναι η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου, στο 57ο χλμ στο ρεύμα προς Κόρινθο ενώ πριν από λίγο αποκατάσταθηκε η κίνηση στο ρεύμα προς Αθήνα, με εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιημένα. Στην Αθήνα, κλειστός είναι ο δρόμος από Ντράφι προς Νταού Πεντέλης αλλά και ο περιμετρικός δρόμος Πεντέλης - Νέας Μάκρης. Καθίζηση του οδοστρώματος σημειώθηκε στα Εξάρχεια, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.

Στον Μαραθώνα τα φερτά υλικά έχουν αρχίσει να περνούν από τα φράγματα προκαλώντας επιπλέον προβλήματα. Η πυροσβεστική έχει δεχτεί περίπου 15 κλήσεις για απάντληση υδάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ σε όλη την Ελλάδα ξεπερνούν τις 60.

Άνοιξε η οδός Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρντας.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας ισχυρή φθινοπωρινή μπόρα που έπληξε χθες το βράδυ τις δύο αυτές περιοχές. Δέκα άτομα κινδύνευσαν και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να απεγκλωβιστούν από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση εντοπισμού 46χρονου, ο οποίος αγνοείται μετά τη χθεσινή σφοδρότατη νεροποντή που έπληξε τους νομούς Πιερίας και Ημαθίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσίας Πιερίας, ο πατέρας τριών παιδιών από την Βροντού Πιερίας, επέβαινε σε αυτοκίνητο τύπου τζιπ, το οποίο εντοπίστηκε σήμερα στην κοίτη του ποταμού Αίσωνα στην περιοχή της Νέας Εφέσσου Πιερίας.

Ο 46χρονος έχει να δώσει σημεία ζωής από χθες το μεσημέρι, ενώ δεν απαντά ούτε στο κινητό του τηλέφωνο. Στις έρευνες συμμετέχουν άνδρες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της ΕΜΑΚ και κάτοικοι περιοχών της Πιερίας.

Πλημμύρες καταγράφηκαν σε σπίτια και καταστήματα των δύο νομών, ενώ στην Πιερία, που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, σημειώθηκαν ζημιές σε υποδομές, καλλιέργειες, αποθηκευτικούς χώρους, ποιμνιοστάσια και αρδευτικά έργα.

Από χθες το βράδυ, οι κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ στο «πόδι» βρίσκονται συνεργεία των δήμων και των νομαρχιών.

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οκτώ άτομα που επέβαιναν σε τέσσερα Ι.Χ. αυτοκίνητα και ακινητοποιήθηκαν από τα ορμητικά νερά σε δρόμο του Δίου Πιερίας. Πυροσβεστικές δυνάμεις «επιστράτευσαν» βάρκες προκειμένου να τους απεγκλωβίσουν. Επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ηλικιωμένων ατόμων που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο «στήθηκε» και στη Βέροια.

Στο επίκεντρο του καιρικού φαινομένου βρέθηκε ο δήμος Δίου όπου οι κάτοικοι των χωριών Άγιος Σπυρίδων, Βροντού, Καρίτσα, Κονταριώτισσα προσπαθούν να σώσουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους. Όπως διαβεβαίωσε ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου δεν υπέστη ζημιές και λειτουργεί κανονικά.

Προβλήματα από τη βροχή έχουν προκληθεί ακόμη στο νομό Αργολίδας, στα Μέθανα και το Αγκίστρι. Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη.

  • Διακοπές ρεύματος

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην Αττική, από το Λαύριο μέχρι τη Σαρωνίδα, λόγω της βροχής, τα οποία αργότερα αποκαταστάθηκαν.

Οι διακοπές ρεύματος εστιάζονται αυτή την ώρα σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπου σημειώνονται τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

  • Βελτίωση από Τετάρτη

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν σήμερα αλλά και αύριο, με έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική να αναμένονται τη Δευτέρα το πρώι. Την Τρίτη αναμένονται βροχές σε όλη τη χώρα, ενώ τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν από την Τετάρτη, με τοπικές βροχές να αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό.

www.kathimerini.gr

No comments: