Saturday, October 24, 2009

Ο Γκόρντον σήκωσε την πράσινη σημαία

«Στην πορεία του χρόνου υπάρχει μια στιγμή όπου τα έθνη συνασπίζονται και γράφουν ιστορία. Η Κοπεγχάγη πρέπει να αποτελέσει μια τέτοια στιγμή. Διότι για τον πλανήτη μας δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία. Στις επόμενες 50 ημέρες πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα πορευτούμε τα επόμενα 50 χρόνια».


Ηταν ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν που, από το βήμα του Παγκόσμιου Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών στο Λονδίνο, απηύθυνε αυτή τη δραματική προειδοποίηση.

Στόχος του, να τεθεί επικεφαλής σε μια ύστατη προσπάθεια να χαλιναγωγηθούν οι αυτοκαταστροφικές οικονομικές διαφωνίες και να προταχθεί το κοινό οικολογικό συμφέρον. «Θα εργαστώ ακούραστα για το σκοπό αυτόν», υποσχέθηκε ο Γκόρντον Μπράουν, καλώντας σε συστράτευση τους απανταχού ομολόγους του.

Πολλοί βρετανοί πολιτικοί συντάκτες θυμήθηκαν την ανάλογη φιλόδοξη πρωτοβουλία του Γκόρντον Μπράουν τον Δεκέμβριο του 2008, να σώσει τον κόσμο από την οικονομική κρίση. Τότε που, με δραματικό τόνο, είχε καλέσει τους άλλους ηγέτες να συνεργαστούν στενά για την από κοινού διαμόρφωση μιας νέας, οικονομικά δικαιότερης, παγκόσμιας τάξης. Αναπόφευκτα, διατυπώθηκε ένας πολιτικός σαρκασμός, με σχόλια του τύπου «ο Γκόρντον Μπράουν σώζει -και πάλι- τον κόσμο, αυτή τη φορά από την οικολογική καταστροφή».

Η αλήθεια είναι ότι με τόσο λίγο χρόνο που απομένει μέχρι την κρίσιμη σύνοδο της Κοπεγχάγης και με τόσο πολλά τα ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία για μια παγκόσμια πράσινη πολιτική, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας χωρίς την πολιτική βούληση των κυβερνητικών ηγεσιών. Μέχρι σήμερα οι πλάτες των υπουργών Περιβάλλοντος αποδείχθηκαν εξαιρετικά αδύναμες να σηκώσουν το βάρος ενός τέτοιου φορτίου, και ακριβώς σ' αυτή τη μετατόπιση του βάρους αποσκοπεί η παραίνεση του Γκόρντον Μπράουν.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ασυνήθιστα δραματική ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού στο Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών, υπήρξαν πληροφορίες ότι το τηλέφωνο στην Ντάουνινγκ Στριτ χτύπησε αρκετές φορές «από κλήσεις άλλων ηγετών, που συμφώνησαν να συναντηθούν στο βήμα της συνόδου της Κοπεγχάγης». Ανεπίσημες οι συμμετοχές, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που εκείνες τις ημέρες θα βρίσκεται στο διπλανό Οσλο για να πάρει το «πρώιμο Νόμπελ» του, θα κάνει μια σύντομη παράκαμψη προς την πρωτεύουσα της Δανίας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η παρέμβαση Μπράουν δημιουργεί ήδη ένα κλίμα αισιοδοξίας για την Κοπεγχάγη, καθώς αφήνει να διαφανεί ότι η περιβαλλοντική χρεοκοπία του πλανήτη γίνεται επιτέλους ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, αρχικά για τη βρετανική κυβέρνηση και για πολλές άλλες στη συνέχεια. Το γεγονός ότι ο Γκόρντον Μπράουν ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που δεσμεύτηκε ότι θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στην σύνοδο της Κοπεγχάγης έκανε τον υπουργό Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Εντ Μίλιμπαντ να δηλώσει στη λονδρέζικη «Daily Telegraph» ότι «η βρετανική κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα στη σύνοδο αυτή».

Οι προσεκτικότεροι είχαν επισημάνει ότι το καλοκαίρι είχε καταγραφεί άλλη μια ένδειξη διαμόρφωσης πολιτικής βούλησης για ανάπτυξη σοβαρής περιβαλλοντικής πολιτικής, όταν ο Γκόρντον Μπράουν πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ετήσιο αποθεματικό ύψους εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μπορέσουν οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της «πράσινης» οικονομίας. Ηταν κι εκείνη μια πρωτιά του Μπράουν, που ανέδειξε το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των φτωχότερων χωρών, αλλά που οι ηγέτες της G20 απέφυγαν να το συζητήσουν στη σύνοδο του Πίτσμπουργκ τον περασμένο μήνα.

«Λοιπόν, ποιος ξέρει; Ισως ο κ. Μπράουν σώσει τελικά τον κόσμο», αισιοδοξούσε βρετανός σχολιογράφος. Στα μέσα Δεκεμβρίου, θα φανεί.

No comments: