Wednesday, October 28, 2009

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στην Πιερία

Δύο εικοσιτετράωρα μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο των βροχοπτώσεων, η Πιερία μετράει τις πληγές της από τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες. Κι ενώ μέλη συνεργείων διάσωσης αναζητούσαν χθες για τέταρτη μέρα τον 46χρονο πατέρα τριών παιδιών από τη Βροντού, που χάθηκε στα ορμητικά νερά του Αίσωνα με το αυτοκίνητό του, υπάλληλοι από τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Πιερίας προσπαθούσαν να αλλάξουν τη ροή του ποταμού προς την Καρύτσα προκειμένου να αποτραπούν επιπλέον τυχόν πλημμύρες σε καλλιέργειες και αποθήκες της περιοχής.

Η στάθμη των νερών των ποταμών και η ορμητική ροή των χειμάρρων υποχώρησε, ωστόσο το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο από την υπερχείλιση των υδάτων που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες σε εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων και να δημιουργηθούν προβλήματα στα αρδευτικά και οδικά δίκτυα. Καπνά, βαμβάκια, ακτινίδια και αποθήκες βούλιαξαν κάτω από εκατοντάδες κυβικά νερού και λάσπης κυρίως στην περιοχή του Δίου και στο Μεσοχώρι του Δήμου Πέτρας.

Για πρωτοφανές ακραίο καιρικό φαινόμενο μίλησε ο νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι μέσα σε 24 ώρες υπολογίζεται πως στον νομό έπεσε το ένα τρίτο με ένα τέταρτο της ποσότητας του νερού από τις βροχοπτώσεις σε ετήσια βάση. Ο όγκος της βροχής στο Δίον ξεπέρασε τα 30 εκατοστά στο εικοσιτετράωρο και στον δήμο Πέτρας τα 25,8 εκ., όταν στην Ε.Ε. ο όγκος των 10 εκ. αγγίζει τα όρια καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Σε επιφυλακή η Θεσσαλία

Σε επιφυλακή βρίσκονταν χθες οι υπηρεσίες της νομαρχίας Τρικάλων, ενισχύοντας αναχώματα, αφού «σε ορισμένα σημεία, το ύψος της στάθμης του Πηνειού έφτανε προχθές το βράδυ τα 6 με 7 μ. με όριο συναγερμού τα 8 μ.» σύμφωνα με τον νομάρχη Τρικάλων, Ηλία Βλαχογιάννη. Η κυκλοφορία από τα Τρίκαλα προς την Καρδίτσα είχε διακοπεί, καθώς η γέφυρα στο ύψος της Μαραθέας δεν ήταν βατή λόγω υπερχείλισης, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας βρέθηκαν στα χωριά Τορτόρι, Ροπωτό και Ασπροπόταμο, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 180 κλήσεις για απάντληση υδάτων που δέχθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στη Θεσσαλία, επενέβησαν στα 70 περιστατικά, αφού στα υπόλοιπα οι πολίτες στράφηκαν σε ιδιωτικά συνεργεία απάντλησης.

  • Γιωτα Μυρτσιωτη - Ιφιγενεια Διαμαντη, Η Καθημερινή, 28/10/2009

No comments: