Monday, October 26, 2009

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ


  • Ενας νεκρός, ένας αγνοούμενος και μεγάλες καταστροφές
Πιερία

Eurokinissi

Ενας νεκρός, ένας αγνοούμενος, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, υπόγεια και καταστήματα, αλλά και σε καλλιέργειες, ήταν το τραγικό αποτέλεσμα - για άλλη μια φορά - των έντονων βροχοπτώσεων σε όλη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κατάσταση που αποδεικνύει ότι η χώρα παραμένει ανοχύρωτη από τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Νεκρός στο Βόλο

Τραγικό θάνατο βρήκε, προχτές το απόγευμα, ένας 41χρονος, όταν, εξαιτίας της καταιγίδας, αναποδογύρισε το ιστοπλοϊκό σκάφος όπου βρισκόταν μαζί με ένα φίλο του, στην περιοχή Λεχώνια Βόλου. Το θύμα ανασύρθηκε λίγη ώρα αργότερα από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ο φίλος του σώθηκε αφού κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι τη στεριά.

Πολλά ήταν και τα προβλήματα στο Νομό Λάρισας. Στη γέφυρα του Πλατυκάμπου ακινητοποιήθηκαν πέντε οδηγοί που απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους από τα οχήματά τους. Επιπλέον, πλημμύρισαν η υπόγεια διάβαση της οδού Φαρσάλων, αλλά και καταστήματα και υπόγεια στο κέντρο της πόλης. Στην κοιλάδα των Τεμπών σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν από τα ορμητικά νερά στην κοινότητα Αμπελακίων. Προβλήματα, επίσης, προκλήθηκαν και στα χωριά Πλασιά, Αμυγδαλή και Καλαμάκι Αγιάς.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου
Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου

Eurokinissi

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν η έρευνα για τον εντοπισμό του 46χρονου, πατέρα τριών παιδιών, που αγνοείται από το Σάββατο στην Πιερία. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε στην κοίτη του ποταμού Αίσωνα, στην περιοχή της Νέας Εφέσου, αλλά εκφράζονται φόβοι πως ο 46χρονος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ανδρες της Πυροσβεστικής εστίασαν τις έρευνες στις όχθες του ποταμού.

Από την άλλη, 10 άτομα κινδύνεψαν το βράδυ του Σαββάτου στους Νομούς Πιερίας και Ημαθίας όταν παρασύρθηκαν τα αυτοκίνητά τους από τα ορμητικά νερά, αλλά τελικά απεγκλωβίστηκαν από συνεργεία της Πυροσβεστικής. Παρόμοιο σκηνικό και στο Δίον Πιερίας με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν με βάρκες οκτώ άτομα. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν κατοικίες, μαγαζιά και υποδομές του νομού ιδιαίτερα στα χωριά Αγιος Σπυρίδων, Βροντού, Καρίτσα, Κονταριώτισσα.

Καταστροφές στην Κρήτη

Πολλά προβλήματα στην Κρήτη προκάλεσε η έντονη νεροποντή των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μην έχουν ηλεκτροδότηση λόγω κεραυνών που χτύπησαν το δίκτυο της ΔΕΗ, δρόμοι και σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και οι καλλιέργειες να έχουν δεχτεί σοβαρές ζημιές.

Συγκεκριμένα, από το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς ρεύμα έμειναν πολλοί δήμοι του Νομού Ηρακλείου, ενώ με γεννήτριες λειτούργησε - για λίγα λεπτά - το βράδυ της Κυριακής το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νομού. Σπίτια, καταστήματα, αλλά και δρόμοι πλημμύρισαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης και τα συνεργεία της Πυροσβεστικής παρείχαν βοήθεια σε όλο το νομό, κυρίως όμως στην περιοχή Ατσιπόπουλου, στο Ρέθυμνο. Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν καλλιέργειες κηπευτικών, ελαιοκαλλιέργειες και θερμοκήπια.

Ζημιές στα Μέθανα
Μέθανα

Eurokinissi

Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας ήταν η αιτία των σοβαρών προβλημάτων σε ολόκληρη την περιοχή των Μεθάνων που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου. Τα ρέματα ξεχείλισαν και τα νερά πλημμύρισαν όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 27 κλήσεις για απεγκλωβισμούς κατοίκων και αντλήσεις υδάτων, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν επίσης σε Αγκίστρι, Αίγινα, Σπέτσες και Υδρα.

Χτες το πρωί, την περιοχή των Μεθάνων επισκέφτηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά και ο Κώστας Τζατζάνης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά. Η εικόνα κατά τη διάρκεια της περιοδείας αποκάλυπτε και τις αιτίες του κακού που δεν είναι άλλες από την εμπορευματοποίηση της γης, την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και τη μη διάθεση χρημάτων από την Πολιτεία για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

«Εντονα καιρικά φαινόμενα θα υπάρχουν πάντα, τόνισε μιλώντας με τους κατοίκους η Διαμάντω Μανωλάκου, αλλά όταν υπάρχει εμπορευματοποίηση της γης και δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα». Γι' αυτό απαιτείται, πρόσθεσε, η λήψη άμεσων μέτρων από τους αρμόδιους για τη βελτίωση των υποδομών και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων. [Ριζοσπάστης, 27/10/2009]

No comments: