Thursday, October 22, 2009

Οι υπουργοί δεν συμφώνησαν για το οικονομικό πλαίσιο...

Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% - 95%, σε σχέση με το επίπεδο του 1990, μέχρι το 2050, είναι η βασική διαπραγματευτική θέση ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης στην οποία κατέληξαν χθες στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Ωστόσο απέτυχαν, όπως και οι συνάδελφοί τους υπουργοί Οικονομικών την Τρίτη, να συμφωνήσουν επί των οικονομικών πτυχών του ζητήματος. Εκτός από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2050, η Ενωση θα υποστηρίξει στην Κοπεγχάγη ότι προκειμένου να καταφέρουμε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου, οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 25% - 40% μέχρι το 2020, πάντα σε σχέση με το 1990.

Οι δε αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ινδονησία) θα πρέπει σε δέκα χρόνια να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 15% - 30% σε σχέση με το συνηθισμένο και κατά 50% μέχρι το 2050. Οσον αφορά τα κριτήρια βάσει των οποίων οι ανεπτυγμένες χώρες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τη μείωση των εκπομπών των αναπτυσσόμενων χωρών, η Ε.Ε. θα βασιστεί στην ικανότητα κάθε χώρας να πληρώσει, τη δυνατότητα της να μειώσει τις εκπομπές της, τη μείωση που ήδη έχει πετύχει και τις πληθυσμιακές τάσεις και συνολικές εκπομπές.

Επίσης η Ε.Ε. θα προτείνει στην Κοπεγχάγη την υπαγωγή των θαλάσσιων μεταφορών και της αεροπλοΐας στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων και μείωση των εκπομπών σε αυτούς τους δύο τομείς κατά 20% και 10%, αντιστοίχως, σε σχέση με το επίπεδο του 2005.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος, κ. Στ. Δήμας, «χωρίς χρήματα δεν θα υπάρξει συμφωνία στην Κοπεγχάγη». Και επειδή οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν την Τρίτη να συμφωνήσουν ούτε πόσα χρήματα θα δώσει η Ενωση στις αναπτυσσόμενες χώρες ούτε πώς το ποσό θα επιμεριστεί μεταξύ των κρατών–μελών, τα χθεσινά συμπεράσματα μοιάζουν περισσότερο με ευσεβείς πόθους παρά με δεσμεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Ενα ακόμη δείγμα είναι ότι χθες οι υπουργοί Περιβάλλοντος δεν συμφώνησαν τι θα γίνει με έναν τεράστιο αριθμό πλεοναζόντων αδειών εκπομπής (αξίας 75 - 100 δισ. ευρώ) που διαθέτουν πολλές χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και οι οποίες αν βγουν στην αγορά ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Ετσι, λοιπόν, 45 ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης η Ε.Ε. μπορεί και θέτει στόχους, κατά προτίμηση μακροπρόθεσμους, ωστόσο αδυνατεί να πει πώς θα τους χρηματοδοτήσει. Πλέον, όλα θα κριθούν στις 29 - 30 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που όπως όλα δείχνουν θα δυσκολευτεί να καταλήξει σε αποφάσεις.

  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/10/2009. Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Kωστα Kαρκαγιαννη

No comments: