Thursday, October 22, 2009

H κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας

  • Σε τηλεφωνική συνομιλία του Κινέζουν προέδρου με τον Ομπάμα επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση συνολικά των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα το πρωί.

Ο Χου εξέφρασε επίσης αισιοδοξία όσον αφορά τις συνομιλίες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μολονότι ο πιο πρόσφατος κύκλος διαπραγματεύσεων στην Μπανγκόγκ απέτυχε να οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου όσον αφορά σημαντικές πτυχές μιας πιθανής συμφωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

«Η εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή δεν θα ωφελήσει μόνον τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα έχει μεγάλη σημασία για την προώθηση της ανάπτυξης των δεσμών Κίνας-ΗΠΑ», μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο τη δήλωση του Χου.

«Οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα», προσέθεσε ο Χου, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και την Κίνα, τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη με αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν σε λιγότερο από ένα μήνα, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: