Saturday, October 31, 2009

Κλίμα και συνθήκη Λισσαβώνας

  • Δύο κρίσιμα θέματα στην ατζέντα της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. που ζητούν επειγόντως λύση

AFP, Α.P., Reuters

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το τσεχικό εμπόδιο στην προσπάθεια επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβώνας και το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των αναπτυσσόμενων κρατών στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι η οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο θα βρεθούν στον κατάλογο των θεμάτων προς συζήτηση της συνόδου, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης στο Στρασβούργο. Στις διμερείς συναντήσεις και στους διαδρόμους, ωστόσο, οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από τα ονόματα των υποψηφίων για το νέο αξίωμα του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Μολονότι ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φρέντερικ Ρέινφελντ κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη σύνοδος αφορά ζητήματα πολιτικής και «όχι ονόματα, δεδομένου μάλιστα ότι η Συνθήκη της Λισσαβώνας δεν έχει ακόμα επικυρωθεί», αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο πρώην ηγέτης της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν ήδη πάρει προβάδισμα στην άτυπη μάχη για το ανώτατο αξίωμα της Ε.Ε.

Χθες, πάντως, ο κ. Ρέινφελντ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αξιοποιήσουν κατ’ αρχάς τη σύνοδο για τη διευθέτηση του καίριου ζητήματος των τρόπων ενίσχυσης των αναπτυσσόμενων κρατών προκειμένου αυτά να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για το Περιβάλλον, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν μεν αποδεχτεί ως κοινό στόχο τη μείωση κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου μέχρι το 2020, πλην όμως, διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των δαπανών που απαιτεί μια τέτοια προσπάθεια, τόσο στο εσωτερικό της Γηραιάς Ηπείρου, όσο και εκτός. Τα κράτη της πρώην ανατολικής Ευρώπης δεν φαίνονται διατεθειμένα να συνεισφέρουν οικονομικά στην προσπάθεια των αναπτυσσόμενων κρατών να λάβουν μέτρα για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

«Θα ήθελα να καταλήξουμε, επιτέλους, σ’ ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό», τόνισε χθες ο κ. Ρέινφελντ. Το πρόβλημα, εντούτοις, έγκειται στον καταμερισμό του κόστους, το οποίο υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. «Οι προτάσεις της προεδρίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», σχολίασε χθες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Γκόρντον Μπαντζάι, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αυτή είναι μια άποψη που συμμερίζονται η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Λεττονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Αρκετοί, ωστόσο, θεωρούν ότι η Ε.Ε. πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης στην Κοπεγχάγη πριν καταλήξει στις λεπτομέρειες της συνεισφοράς των κρατών μελών της.

Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας, Σεσίλια Μάλστροεμ, η οποία εμφανίστηκε χθες καθησυχαστική. «Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου», δήλωσε.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της τελικής επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβώνας, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο υποστήριξε χθες ότι η χώρα του ήρε την απαίτηση για εξαίρεση από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τον πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος αποφεύγει να υπογράψει τη μεταρρυθμιστική συνθήκη. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τσεχίας αναμένεται να αποφανθεί αναφορικά με τη συμβατότητα της Συνθήκης της Λισσαβώνας με το Σύνταγμα της χώρας στις 3 Νοεμβρίου.

No comments: