Monday, October 26, 2009

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας

  • Ένας νεκρός στο Βόλο από την κακοκαιρία
  • Αγνοείται 46χρονος στην Πιερία

Συνεχίζεται και σήμερα η κακοκαιρία καθώς η ΕΜΥ, προβλέπει βροχές και καταιγίδες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια,την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Χθες τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τη χώρα προκάλεσαν τεράστια προβλήματα, κυρίως στην Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία, όπου ένας 46χρονος αγνοείται, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Βόλο.


Στη θαλάσσια περιοχή Λεχώνια Βόλου, οι λιμενικές αρχές ανέσυραν χθες το πτώμα ενός άνδρα, που το σκάφος αναψυχής στο οποίο επέβαινε αναποδογύρισε. Ο άνδρας βρισκόταν μαζί με ένα φίλο του σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την ακτή, όταν λίγο πριν τις 18:00 ξέσπασε στην περιοχή ξαφνικό μπουρίνι. To μπουρίνι αναποδογύρισε το σκάφος και οι δύο άνδρες βρέθηκαν στη θάλασσα.

Αρχικά οι δύο άνδρες κολυμπούσαν δίπλα - δίπλα, όμως λόγω της έντονης θαλασσοταραχής έχασαν την μεταξύ τους επαφή. Ο ένας κατάφερε να βγει στη στεριά όπου και ειδοποίησε το Λιμενικό. Στην περιοχή έσπευσαν ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο και εντόπισε τη σορό του άτυχου άνδρα. Η σορός μεταφέρθηκε για νεκροψία-νεκροτομή στο Γενικό Νοσοκομείου Βόλου.

Ακόμη, ενας 46χρονος αγνοείται από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες όταν εξαφανίστηκε μαζί με το αυτοκίνητο του στην περιοχή του ποταμού Αίσωνα, στην Πιερία. Το όχημα εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα θαμμένο μέσα στις λάσπες αλλά κατά την ανάσυρση του δεν βρέθηκε μέσα ο αγνοούμενος άνδρας. Οι έρευνες συνεχίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα μέχρι το βράδυ, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι τη αναζήτηση.

Για την ανεύρεση του χρησιμοποιούνται τρία οχήματα από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία με 10 πυροσβέστες καθώς και μια διασωστική λέμβος με δύο δύτες από τη 2η ΕΜΑΚ.

Σώοι ανασύρθηκαν οι επιβάτες άλλων αυτοκινήτων που εγκλωβίστηκαν στα νερά, από το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής, στον ίδιο νομό. Πυροσβέστες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) χρησιμοποίησαν βάρκες για να προσεγγίσουν και να απομακρύνουν τους ανθρώπους που ανέβηκαν πάνω σε έξι ακινητοποιημένα αυτοκίνητα στις περιοχές των δήμων Κατερίνης, Δίου και Λεπτοκαριάς.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου δεν υπέστη ζημιές αφού τα νερά κατέληξαν στην περιφερειακή τάφρο που δεν υπερχείλισε. Κατολισθήσεις βράχων και χωμάτων πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Μοσχοποτάμου με αποτέλεσμα να παραμένει για λίγες ώρες κλειστό το τμήμα του δρόμου που οδηγεί προς την Ελασσόνα. Μηχανήματα των δήμων επιχειρούσαν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και να αποκαταστήσουν το δίκτυο.

Η δυνατή βροχή προκάλεσε επίσης ζημιές στις καλλιέργειες του νομού και από σήμερα ξεκινούν οι καταγραφές των πραγματογνωμόνων του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των αγροτών. Από τη μεριά του ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου ζήτησενΝα κηρυχθούν ως πλημμυροπαθείς οι δήμοι Δίου, Ανατολικού Ολύμπου, Λιτόχωρου, Πέτρας και Ελαφίνας.

Περισσότερες από 130 κλήσεις δέχτηκε το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας. Απ' αυτές οι 60 αφορούσαν το δήμο Βέροιας και οι 20 το δήμο Νάουσας.

Σύμφωνα με το σταθμό Θεσσαλονίκης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι τοπικές καταιγίδες που σημειώθηκαν είναι συνηθισμένες για την εποχή αλλά στην προκειμένη περίπτωση είχαν μεγάλη διάρκεια. Στοιχεία για το ύψος της βροχής δεν καταγράφηκαν λόγω της έλλειψης μετεωρολογικών σταθμών στους νομούς που επλήγησαν.

  • Μεγάλα προβλήματα και στην Αττική

Πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λεκανοπέδιο Αττικής εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 36 κλήσεις για την άντληση υδάτων από υπόγεια σπίτια και καταστήματα, 27 κλήσεις για την περιοχή των Μεθάνων, όπου αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα, ενώ απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα. Πυροσβέστες επενέβησαν για απάντληση υδάτων στο Λουτράκι, όπου μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος οκτώ άτομα για προληπτικούς λόγους, στην Αίγινα και στις Σπέτσες.

  • Διεκόπη η κυκλοφορία και στην Αθηνών-Κορίνθου

Στην εθνική οδών Αθηνών-Κορίνθου η κυκλοφορία διεκόπη χθες το μεσημέρι, λόγω των βροχοπτώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση χειμάρρου. Δεκάδες οχήματα εγκλωβίστηκαν, στο ρεύμα προς Κόρινθο από τον κόμβο Κινέτας και στο ρεύμα προς Αθήνα στον κόμβο Αγίων Θεοδώρων. Στο σημείο επιχειρούσαν μηχανήματα του Δήμου Αγίων Θεοδώρων και της Ολυμπίας Οδού. Η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Κινέτας, αποκαταστάθηκε μερικώς, λίγο μετά τις 22:00.

Συνολικά οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση υδάτων, σύμφωνα με ανακοίνωσή της έχουν ως εξής:

72 κλήσεις στο Νομό Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στη Νήσο της Αίγινας.

58 κλήσεις στο Νομό Αργολίδας, στους Δήμους Ναυπλίου και Κρανιδίου. 27 κλήσεις στο Δήμο Μεθάνων της Νομαρχίας Πειραιά για αντλήσεις υδάτων και τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων (εκ των οποίων τα δύο παιδιά).

19 κλήσεις στο Νομό Κορινθίας στους Δήμους Κορινθίας και Λουτρακίου – Περαχώρας, για αντλήσεις υδάτων, ενώ στον οικισμό Καλλιθέα Λουτρακίου έγινε μεταφορά οκτώ ατόμων από τρεις κατοικίες σε ασφαλές σημείο.

Στο 62ο χλμ Ν.Ε.Ο Αθηνών – Κορίνθου απεγκλωβίστηκαν επιβάτες από Ι.Χ. αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν, καθώς είχε πλημμυρίσει το οδόστρωμα, στο ρεύμα προς Κόρινθο.

Στο Νομό Ρεθύμνης, στους Δήμους Ρεθύμνου και Νικηφόρου Φωκά, 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Στο Νομό Λασιθίου, στο Δήμο Ιεράπετρας, 15 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. 15 κλήσεις στο Δήμο Λεπτοκαρυάς – Λιτοχώρου του Νομού Πιερίας.

100 κλήσεις στο Νομό Λαρίσης και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Λάρισας.

  • Οδηγίες της Τροχαίας προς τους οδηγούς

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, (βροχοπτώσεις, κλπ) που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, η Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους οδηγούς:

  • · Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, ιδιαίτερα στις περιοχές που υπάρχουν πλημμύρες, υπερχειλίσεις χειμάρρων κλπ, διακοπές κυκλοφορίας ή στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα προβλήματα.
  • · Να ενημερώνονται για τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στις περιοχές όπου μετακινούνται.
  • · Να ακολουθούν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • · Να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων, των Υπηρεσιών Τροχαίας και των αρμοδίων Αρχών.
  • · Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και να χρησιμοποιούν τα ειδικά φώτα ιδιαίτερα όπου υπάρχει ομίχλη.
  • · Σε περίπτωση ανάγκης να επικοινωνούν με το 100 (ΕΛ.ΑΣ), 199 (Π.Σ), 166 (Ε.Κ.Α.Β), 112 (ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης), και με τις αρμόδιες Αρχές.
  • Βροχές και καταιγίδες και σήμερα Δευτέρα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι βροχές και οι καταιγίδες προβλέπεται να συνεχιστούν και σήμερα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Για την υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις, βροχές, αλλά και διαστήματα βελτίωσης. Οι άνεμοι από ισχυροί νοτιοανατολικοί θα γίνουν ανατολικοί με ένταση 3 με 5 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 6.

No comments: