Wednesday, October 28, 2009

Πρώτο βήμα προστασίας για τα καμένα

  • ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • Ασπίδα προστασίας στα καμένα της Αττικής επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει έξι βήματα.

Αφορά έκταση περίπου 130.000 στρεμμάτων, κυρίως στη βορειοανατολική περιοχή, που είχε πληγεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Είναι το πρώτο «δείγμα γραφής» για τη νέα υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και πιθανότατα της κυβέρνησης, αφού ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση ώς την Παρασκευή και να ακολουθήσει το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη ημέρα των κανονικών εργασιών της.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε χθες από την υπουργό και τους υφυπουργούς Θ. Μωραΐτη και Γ. Μανιάτη στους εκπροσώπους 10 συναρμόδιων φορέων, προβλέπει:

* Την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών αλλά και οικοδομικών εργασιών στις εκτός σχεδίου καμένες περιοχές σε 18 δήμους και κοινότητες της Αττικής. Εξαιρούνται οι επισκευές που έχουν εκδοθεί και αφορούν κτίσματα που είχαν χτιστεί με νόμιμη άδεια.

* Τη δημιουργία ειδικής επιτροπής ελέγχου, που συγκροτείται με ευθύνη του περιφερειάρχη Αττικής και συμμετοχή των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, της αρμόδιας Πολεδομίας και του Δασαρχείου, που θα εξετάσει όλες τις αιτήσεις για ξεπάγωμα των οικοδομικών αδειών και εργασιών. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μετά την κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών.

* Τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, ως τμήμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων, σε εκτάσεις οι οποίες έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Στη διάθεση της νέας υπηρεσίας θα είναι σύστημα χαρτογράφησης μέσω δορυφόρων, που θα λειτουργήσει με ευθύνη της κρατικής εταιρείας του Κτηματολογίου μέσα σε δύο μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η ενημέρωση της υπηρεσίας θα γίνεται κάθε μήνα. Η ρύθμιση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού το σημείο-κλειδί είναι ο εντοπισμός των αυθαιρέτων στη φάση κατασκευής, αφού η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι δεν μπορεί να κατεδαφιστούν παράνομα κτίσματα που έχουν κατοικηθεί. Εχουν εκδοθεί αποφάσεις που τα προστατεύουν λόγω της... οικοσκευής!

* Την υποχρέωση για όλες τις νέες οικοδομικές άδειες να διαθέτουν τοπογραφικά διαγράμματα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ακινήτου. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζεται αμέσως η θέση της νέας οικοδομής και θα αποκλείονται περιπτώσεις να χτίζονται οικοδομές με άδειες που έχουν χορηγηθεί για άλλα οικόπεδα!

* Την ολοκλήρωση μέσα σε ένα εξάμηνο των δασικών χαρτών για την Αττική, που έχουν εκπονηθεί κυρίως στο πλαίσιο του Κτηματολογίου. Ενα σημαντικό μέρος έχει ολοκληρωθεί το 2003, αλλά δεν έχει αναρτηθεί, λόγω της ασάφειας που υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο για τον ορισμό του δάσους. Ενα άλλο μέρος είναι στη διαδικασία ανάθεσης των μελετών, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι δεν έχουν περιληφθεί οι περιοχές του Γραμματικού και του Βαρνάβα, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το προτεινόμενο νομοθέτημα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία εκπόνησης και επικύρωσης των χαρτών, που θα ξεμπλοκάρουν και το Κτηματολόγιο. Για την υπόλοιπη χώρα το υπουργείο προβλέπει ότι οι χάρτες θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.

* Τη διασαφήνιση του ορισμού του δάσους, με την τυπική ακύρωση των διατάξεων του δασικού νόμου του 2003 και την επαναφορά των προβλέψεων του νόμου 998/1979. Στην τελευταία περίπτωση, μια έκταση προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία αν έχει δασοκάλυψη 15%. Το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 25% με τον νόμο 3208/2003, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για αποχαρακτηρισμό περίπου 6 εκατ. στρεμμάτων σε όλη τη χώρα. Η επίμαχη διάταξη είχε προσβληθεί στο ΣτΕ από τους δασολόγους και το 2005 είχε εκδοθεί η 202 απόφαση της επιτροπής αναστολών, που απαγόρευε την εφαρμογή του ώς την έκδοση της οριστικής γνωμοδότησης, που δεν έχει γίνει ώς τώρα.

Αδύνατο σημείο των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η έλλειψη μέτρων για τα αυθαίρετα. Η «Ε» είχε αποκαλύψει ότι στις καμένες περιοχές είχαν εντοπιστεί πάνω από 3.000 παράνομα που είχαν κριθεί τελεσίδικα καταδαφιστέα. Συνεργάτες της υπουργού διευκρίνισαν στην «Ε» ότι οι περιπτώσεις αυτές καλύπτονται ήδη με τις ισχύουσες διατάξεις, που βεβαίως δεν εφαρμόζονται. Εμπόδιο στην προώθηση των αποφάσεων για τις αναδασωτέες περιοχές είναι και η καθυστέρηση στον διορισμό περιφερειαρχών. *

Αντιδράσεις από ΚΚΕ - ΣΥΝ

Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των φορέων, επικριτικά είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ κατακρίνει την κυβέρνηση γιατί δεν προωθεί την κήρυξη των καμένων περιοχών ως αναδασωτέων, καθώς και την κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων. Προτείνει τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασικής διαχείρισης και προστασίας. Ο ΣΥΝ, με δήλωση του Β. Αποστόλου, συντονιστή σε θέματα περιβάλλοντος, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν προωθεί όλα τα μέτρα που θα επαναφέρουν τη δασική βλάστηση που έχει καταστραφεί. Διερωτάται αν θα εντοπιστούν και θα κηρυχθούν αναδασωτέα εκατοντάδες περιφραγμένα ακίνητα με δασική βλάστηση, που έχουν ταμπέλες με ονόματα και τηλέφωνα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΡΗΣ, νομάρχης Ανατολικής Αττικής

«Να ληφθούν περισσότερα μέτρα»

«Θεωρώ θετική τη δημόσια διαβούλευση για το κρίσιμο θέμα της προστασίας των καμένων περιοχών.

Αλλωστε, πολλές από τις προτάσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου είχαν υποβληθεί από το νομαρχιακό συμβούλιο.

Πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, με την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων για την αναδάσωση, τη διευθέτηση των ρεμάτων και την αγροτική υδρονομία, ώστε να επανέλθει η περιοχή στους κανονικούς και φυσικούς ρυθμούς.

Η συνολική τοποθέτηση θα γίνει τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου

«Επιτάχυνση των δασικών χαρτών»

«Συμφωνούμε με τις προτάσεις, πολλές από τις οποίες είχαν από παλιότερα υποστηριχθεί από το ΤΕΕ.

Αναφέρομαι κυρίως στη λειτουργία συστήματος τηλεπισκόπησης, που έχουμε ξεκινήσει σε συναργασία με τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκατάστασης, με άριστα αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, αλλά θα θέλαμε με την ολοκλήρωσή του να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Το πιο σημαντικό είναι η επιτάχυνση των δασικών χαρτών, που θα βοηθήσουν όχι μόνο το Κτηματολόγιο, αλλά και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι η υλοποίηση των μέτρων, και σ' αυτή την κατεύθυνση θα πιέσουμε υποβάλλοντας προτάσεις».

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων

«Γίνεται σαφές το μήνυμα»

«Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ξεκινά τις νομοθετικές παρεμβάσεις από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Με την αναστολή στις οικοδομές γίνεται σαφές το μήνυμα για την προστασία των καμένων περιοχών. Επιπλέον, ξεμπλοκάρονται οι δασικοί χάρτες με τη διασαφήνιση του ορισμού του δάσους.

Τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των χαρτών θεωρώ ότι είναι αισιόδοξα, αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε από περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Μαγνησία και τα νησιά, που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Είναι σημαντικό να συνοδευτούν τα μέτρα με την ενίσχυση και αναδιάρθρωση των δασικών υπηρεσιών.

Αναλυτικές προτάσεις θα υποβάλουμε ώς την Παρασκευή, πιθανότατα μαζί με το ΓΕΩΤΕΕ».

ΘΕΟΔΟΤΑ ΝΑΝΤΣΟΥ, εκπρόσωπος του WWF Ελλάς

«Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης»

«Οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι θετικές, αλλά ως εκπρόσωποι του οικολογικού κινήματος θα θέλαμε κάτι περισσότερο.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τα καμένα την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης και σταδιακά να την επεκτείνουμε και στην υπόλοιπη χώρα.

Περιμένουμε επίσης να δούμε μέτρα ενίσχυσης της Δασικής Υπηρεσίας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο βάρος επικύρωσης των δασικών χαρτών. Θα προτείναμε να αξιοποιηθούν οι αγροφύλακες, μετά τη διάλυση της υπηρεσίας τους, για τη φύλαξη των δασών και να διατεθούν οι υπάρχοντες δασολόγοι που έχουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της διαχείρισης του δάσους».

No comments: