Wednesday, October 28, 2009

Πνίγηκαν Κρήτη - Μονεμβασιά

Χωρίς αποτέλεσμα παρέμειναν και χθες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 46χρονου οδηγού που χάθηκε μέσα στην καταιγίδα της Κυριακής, στην Πιερία. Ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών διασωστών, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, ερεύνησαν τις εκβολές και τις όχθες του ποταμού Αίσονα, όπου βρέθηκε το αυτοκίνητο του αγνοούμενου θαμμένο μέσα στις λάσπες.

Ο Α.Π. εξαφανίστηκε μέσα στην κακοκαιρία που έπληξε την Πιερία και τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής. Στην επιχείρηση εντοπισμού του, που θα συνεχιστεί και σήμερα, συμμετέχουν 10 πυροσβέστες της Π.Υ. Κατερίνης, δύο δύτες της ΕΜΑΚ, περίπου 30 εθελοντές διασώστες, δύο τζιπ και ισάριθμα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, που ερευνούν τη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου, όπου εκβάλλει ο Αίσονας.

Από τη Νομαρχία Πιερίας συγκροτήθηκαν επιτροπές που θα ερευνήσουν τα σπίτια και τις υποδομές, ενώ γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα εκτιμήσουν τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής, με σκοπό την αποζημίωση των δικαιούχων.

* Στα Μέθανα, λόγω των πλημμυρών, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε 2 σπίτια στον οικισμό Βαθύ και σε 1 στη Λουτρόπολη Μεθάνων, 8 αυτοκίνητα καταστράφηκαν τελείως, 2 έπαθαν μικρότερες ζημιές, ενώ καταστροφές έπαθαν και 10 σκάφη, όπως διαπίστωσε πολυμελές κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά, που επισκέφθηκε την περιοχή για αυτοψία.

Μεγάλα προβλήματα διαπιστώθηκαν και στους δρόμους λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων, ενώ φθορές έπαθαν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποίησε 32 αντλήσεις υδάτων σε μαγαζιά και καταστήματα στα Μέθανα και στον οικισμό Βαθύ, κυρίως σε ισόγεια και υπόγεια.

* Στο Ηράκλειο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις από τις καταρρακτώδεις βροχές, που σημειώθηκαν τη νύχτα της Κυριακής. Οι πολύωρες διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω εκτεταμένων βλαβών, έφεραν για άλλη μια φορά σε απόγνωση εκατοντάδες μικροεπιχειρηματίες, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας ψυγεία και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Περισσότερο επλήγησαν οι νότιες περιοχές (Μεσαρά, Βιάννος), όπου καταστράφηκαν θερμοκήπια. Στη θέση Τσέρτα της Βιάννου, οι λάσπες κατέκλυσαν τον οικισμό, μπήκαν σε σπίτια, αποθήκες και θερμοκήπια. Τα περισσότερα καταλύματα που καταστράφηκαν ήταν κυρίως κατοικίες μεταναστών που δουλεύουν στον αγροτικό τομέας. Ζημιές υπέστησαν επίσης καφενεία κι άλλα καταστήματα κοντά στη θάλασσα.

  • Κεραυνοί

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας ήταν η συχνή πτώση κεραυνών κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Καταστράφηκαν δεκάδες ηλεκτρικές συσκευές, κυρίως τηλεοράσεις στα χωριά. Η βροχή και το χαλάζι έπληξαν τα ελαιόδεντρα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη φετινή παραγωγή και τα υπαίθρια κηπευτικά εποχής.

* Ανυπολόγιστες ζημιές και στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο αγροτικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε γεωργικές καλλιέργειες και σε υποδομές. Ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Νεκτάριος Μαστορόπουλος, έκανε λόγο για τραγική εικόνα και για κατάσταση πανικού, που κράτησε όλη τη νύχτα. «Στο παραλιακό μέτωπο από τον Αγιο Ιωάννη μέχρι τα Νόμια και τον Αγιο Φωκά έγινε χαλασμός», είπε ο κ. Μαστορόπουλος, τονίζοντας ότι δίνεται προτεραιότητα στις απεγκλωβίσεις κατοίκων, στις απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια και άλλους χώρους, καθώς και στην αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζάρακα, με συνέπεια η πρόσβαση στα ποιμνιοστάσια των ορεινών χωριών να είναι αδύνατη.

Δοκιμάστηκε και η Λάρισα

Στη Λάρισα η Πυροσβεστική έλαβε 160 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων, σε ορισμένα από τα οποία υπήρξαν ζημιές σε εμπορεύματα.

Νωρίς το πρωί σημειώθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα σε υπόγεια διάβαση και σε κεντρικούς δρόμους από υπερχείλιση φρεατίων, ενώ το απόγευμα της Κυριακής διακόπηκε για περίπου μισή ώρα η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στην κοιλάδα των Τεμπών, επειδή από τη βροχή έπεσαν πέτρες και λάσπη στο οδόστρωμα.

No comments: