Monday, October 26, 2009

«Εβρεξε» προβλήματα

Με βροχές και καταιγίδες που από τα ξημερώματα του Σαββάτου σαρώνουν σχεδόν όλη τη χώρα και αναμένεται να μας ταλαιπωρήσουν μέχρι και την Τετάρτη βιώνουμε ένα ιδιαιτέρως βροχερό φθινόπωρο. Προβλήματα σε περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδος προκάλεσαν τη χθεσινή νύχτα οι ισχυρές βροχοπτώσεις. Στην Κατερίνη έξι οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε επαρχιακό δρόμο, όταν η στάθμη του νερού λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης έφτασε τα 2 μέτρα. Σοβαρές ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες αλλά και υποδομές προκάλεσε η σφοδρή νεροποντή που έπληξε την Πιερία, την Πέλλα και την Ημαθία, καθώς και πολλές άλλες περιοχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Από τις έρευνες στο τζιπ του 46χρονου που παρασύρθηκε στα ορμητικά νερά του ποταμού
Από τις έρευνες στο τζιπ του 46χρονου που παρασύρθηκε στα ορμητικά νερά του ποταμού

Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε παραλιακούς οικισμούς στα Μέθανα αλλά και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ η Τροχαία κάνει έκκληση για προσεκτική και συνετή οδήγηση.

Με τον τρόμο μιας μεγάλης πλημμύρας, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, ξύπνησαν χθες, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, οι κάτοικοι των Μεθάνων, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν λόγω κακοκαιρίας στο Αγκίστρι, στην Αίγινα, στις Σπέτσες και στην Υδρα.

Η υπερχείλιση χειμάρρου είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει χθες η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο, στον κόμβο της Κινέττας, και στο ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο των Αγ. Θεοδώρων
Η υπερχείλιση χειμάρρου είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει χθες η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο, στον κόμβο της Κινέττας, και στο ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο των Αγ. Θεοδώρων

Το επίκεντρο των καταστροφών ήταν τα Μέθανα, όπου επλήγησαν οι παραλιακοί οικισμοί, όλα τα δημοτικά διαμερίσματα αλλά ακόμα και τα χωριά, και λόγω πλημμυρισμένων ρεμάτων καταστράφηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, μαγαζιά και ξενοδοχεία.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση από την ισχυρή βροχόπτωση είχαμε στους δρόμους της Αθήνας, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, 20 από Μέθανα και 30 και πλέον από Κρανίδι.

Δεκάδες υπόγεια και ισόγεια σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε τον Νομό Αργολίδας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 30 κλήσεις για απάντληση υδάτων σε περιοχές της Ερμιονίδας. Περισσότερο επλήγησαν από την καταιγίδα οι περιοχές Κρανίδι, Κοιλάδα, Πόρτο Χέλι, Φλάμπουρα και Σαλάντι.

Οπως δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Κρανιδίου, Δημήτρης Σφυρής, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Από νωρίς χθες το πρωί μηχανήματα του δήμου βγήκαν στους δρόμους και όπου χρειάστηκε επενέβησαν για να απομακρύνουν χώματα και πέτρες.

  • Ταλαιπωρία στην εθνική

Κλειστή λόγω υπερχείλισης χειμάρρου παρέμεινε το μεσημέρι της Κυριακής η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, στον κόμβο της Κινέττας, και στο ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων. Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα αυτοκίνητα προς Αθήνα εξαιτίας του πλημμυρισμένου οδοστρώματος στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, ενώ η Τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία στο 57ο χιλιόμετρο στην Κινέττα, με αποτέλεσμα όσοι κατευθύνονταν προς Κόρινθο να ακολουθήσουν την παλαιά εθνική οδό.

Στην όσο το δυνατόν πιο άμεση επίλυσή τους συνέβαλαν μηχανήματα του Δήμου Αγίων Θεοδώρων και της Ολυμπίας Οδού. Με εντολή του υπουργού Δημήτρη Ρέππα παρενέβησαν διευθυντές του υπουργείου μαζί με την εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο «Ολυμπία Οδός» και στις 2.30 το μεσημέρι έσπασαν το κεντρικό στηθαίο σε δύο σημεία για να φύγουν τα νερά, ενώ προέβησαν στον καθαρισμό του οδοστρώματος. Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου.

Από το υπουργείο Υποδομών απέδιδαν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα ρέματα που μπαζώθηκαν πάνω στον λόφο με αποτέλεσμα να αλλάξει η ροή του νερού.

  • ΠΕΝΤΕΛΗ
    Πλημμύρισαν οι καμένες περιοχές

Επί ποδός βρίσκονταν χτες τα συνεργεία του Δήμου Πεντέλης και της Νομαρχίας Αθηνών προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους γύρω από το βουνό που πλημμύρισαν από τη βροχή, ενώ ενεργοποιήθηκαν ακόμα και ιδιώτες χειριστές εκσκαφέων και φορτηγών για να συμβάλουν.

Από τη 1 περίπου μετά το μεσημέρι που άρχισαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις και για περισσότερο από μία ώρα οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι, καθώς ύστερα από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το δάσος το περασμένο καλοκαίρι, το χώμα ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί στις πλαγιές και κατέληγε στους δρόμους. Μεγάλες ποσότητες από χώμα και βράχια έφραξαν τις κοίτες των ρεμάτων με αποτέλεσμα το νερό να ρέει ορμητικό πάνω από τον δρόμο προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πεντέλης κ. Γιάννη Ζώη που παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια όλης της μέρας τα συνεργεία, τα περισσότερα προβλήματα συγκεντρώνονταν στις περιοχές Γκορτσέζα, Καλλίσια, Μπουρμπάχτι και γύρω από το νεκροταφείο.

Οπως επεσήμαναν εργαζόμενοι του δήμου και περίοικοι, μολονότι και στο παρελθόν αντιμετώπιζαν ανάλογα περιστατικά, το φαινόμενο για πρώτη φορά πήρε φέτος αυτές τις διαστάσεις λόγω της πυρκαγιάς. «Η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη φέτος. Το βουνό δεν κρατάει τίποτα», έλεγαν.

  • ΒΟΛΟΣ
    Πνίγηκε 41χρονος που επέβαινε σε καταμαράν

Ενα ξαφνικό μπουρίνι χώρισε χθες για πάντα δύο φίλους στη Λεχωνιά Βόλου. Οι δύο άνδρες είχαν βγει μαζί για βόλτα με ένα πεντάμετρο σκάφος, τύπου καταμαράν, και στις 4.30 το απόγευμα και ενώ βρίσκονταν σε απόσταση 300-400 μέτρων από την ακτή, ένα ξαφνικό μπουρίνι αναποδογύρισε το σκάφος και βρέθηκαν και οι δύο στη θάλασσα.

Ο ένας κολύμπησε μέχρι την ακτή και πήγε στο λιμεναρχείο και ζήτησε βοήθεια, γιατί, αν και κολυμπούσαν δίπλα δίπλα, κάποια στιγμή έχασε τον 41χρονο φίλο του.

Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες από αέρος, θαλάσσης και στεριάς και τελικά, περίπου στις 6, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισε νεκρό τον 41χρονο και τον περισυνέλεξε ένα ιδιωτικό σκάφος.

  • ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
    Ερευνες για 46χρονο που παρασύρθηκε από τα νερά ποταμού

Εκτεταμένες αναζητήσεις στα λασπόνερα κατά μήκος του ποταμού Αίσονα στην Πιερία βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ για τον εντοπισμό 46χρονου που αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου, όταν παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από τα ορμητικά νερά του ποταμού στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας.

Νύχτα τρόμου έζησαν άλλοι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι που παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας, μεταξύ των οποίων και ένα ανδρόγυνο με ένα μωρό μόλις 6 μηνών, που σώθηκαν την τελευταία στιγμή ενώ το νερό κόντευε να τους σκεπάσει.

Ο 46χρονος Α.Π. από τη Βροντού Πιερίας επέστρεφε στο σπίτι του το βράδυ του Σαββάτου, εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επέλεξε να «κόψει» δρόμο περνώντας από διάβαση που περνά μέσα από την κοίτη του ποταμού, έχοντας εμπιστοσύνη στο αυτοκίνητό του, τύπου τζιπ, αντί να χρησιμοποιήσει τη γέφυρα του επαρχιακού δρόμου. Ομως, ο Αίσονας, γνωστός στην περιοχή ως Μαυρονέρι, που είναι ξεροπόταμος το καλοκαίρι, κατέβαζε εκείνη την ώρα μεγάλες ποσότητες νερού από το βουνό και παρέσυρε το αυτοκίνητο με τον οδηγό του.

Οι οικείοι του τον αναζητούσαν, αλλά το κινητό του τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο. Χθες το πρωί, που έπεσε η στάθμη του νερού, μέσα στα λασπόνερα που απέμειναν φάνηκε ο «ουρανός» του αυτοκινήτου και κλήθηκε γερανός για να το ανασύρει. Ο αγνοούμενος, πατέρας ενός παιδιού, δεν βρέθηκε στο εσωτερικό του. Το τζάμι ήταν σπασμένο, κάτι που υποδηλώνει πως ο 46χρονος πάλεψε για να βγει από το όχημα, αλλά παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Ο νομάρχης Πιερίας, Γ. Παπαστεργίου, μίλησε για εικόνες πρωτοφανούς θεομηνίας και ζήτησε να κηρυχθούν πλημμυροπαθείς πέντε δήμοι που «μετρούν» τις περισσότερες ζημιές.

Στους δύο νομούς οι καταστροφές αφορούν σε οδοποιία, υποδομές, αγροτικές καλλιέργειες, αποθήκες, καθώς και σε δεκάδες υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Στη Συκιά Ημαθίας, κεραυνός προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης, αλλά και βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές των νοικοκυριών.

Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

Πιερία: Ενας αγνοούμενος, μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές.

Πέλλα: Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές.

Ημαθία: Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές.

Μέθανα: Επλήγησαν παραλιακοί οικισμοί, όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, αλλά ακόμα και τα χωριά. Εξαιτίας των πλημμυρισμένων ρεμάτων καταστράφηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, μαγαζιά και ξενοδοχεία.

Κρανίδι: Δεκάδες υπόγεια και ισόγεια σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Περισσότερο επλήγησαν από την καταιγίδα οι περιοχές Κρανίδι, Κοιλάδα, Πόρτο Χέλι, Φλάμπουρα και Σαλάντι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 30 κλήσεις για απάντληση υδάτων σε περιοχές της Ερμιονίδας.

Αττική: Προβλήματα από υπερχειλίσεις ρεμάτων είχαμε και στις πρόσφατα καμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Αγιος Πέτρος).

Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου: Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου πλημμύρισε το οδόστρωμα στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων και δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν.

Κυκλάδες: Διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε νησιά των Κυκλάδων λόγω πτώσης κεραυνών.

Κρήτη: «Μπλακ άουτ» σε πολλές περιοχές, και ιδιαίτερα στην πεδιάδα της Μεσαράς, προκάλεσαν οι αλλεπάλληλοι κεραυνοί που «χτύπησαν» τα δίκτυα της ΔΕΗ. Αρκετές κλήσεις για απάντληση υδάτων δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Π. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ, ΣΤ. ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ, Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ, Α. ΛΥΤΡΑ
ΦΩΤΟ: ΔΗΜ. ΨΑΡΡΟΣ, ΕΘΝΟΣ, 26/10/2009


No comments: