Tuesday, October 27, 2009

«Στοπ» στην οικοπεδοποίηση των δασών

  • Επιχειρεί το νομοσχέδιο που προβλέπει αναστολή αδειών και απαγόρευση κάθε οικοδομικής εργασίας σε εκτός σχεδίου περιοχές

Την κατάργηση της «δασοκτόνου», όπως είχε χαρακτηριστεί, ρύθμισης Δρυ για τον ορισμό του δάσους και την απαγόρευση της δόμησης στους πυρόπληκτους δήμους και τις κοινότητες της Αττικής μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με νέο σχέδιο νόμου, ιδρύεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων που θα υπάγεται στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και θα αναλάβει την κατεδάφιση αυθαιρέτων στις αναδασωτέες περιοχές. Στο έργο αυτό θα βοηθήσει και ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων, που θα ξεκινήσει να παρακολουθεί δορυφορικά τις αναδασωτέες περιοχές και θα ενημερώνει κάθε μήνα για κάθε νέο κτίσμα που θα «φυτρώνει» στα καμένα.

Το υπουργείο έδωσε χθες το σχέδιο νόμου για «διαβούλευση-εξπρές» διάρκειας μιας εβδομάδας και κατόπιν θα το καταθέσει στη Βουλή. Βασικότερο σημείο του νέου νόμου, όπως είχε προαναγγελθεί, είναι η κατάργηση της ρύθμισης Δρυ για τον ορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης. Μετά την κατάργηση της επίμαχης ρύθμισης επανέρχεται το παλαιό καθεστώς, με το οποίο, για να χαρακτηριστεί μια έκταση δασική, θα πρέπει να έχει δασοκάλυψη 15% (υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση Δρυ ουδέποτε εφαρμόστηκε καθώς «μπλοκαρίστηκε» στο Συμβούλιο της Επικρατείας). Επίσης επαναφέρει τα βαριά πρόστιμα για τα αυθαίρετα που κτίζονται σε δάση.

Οσον αφορά τα πυρόπληκτα της Αττικής, το υπουργείο Περιβάλλοντος απαγορεύει κάθε οικοδομική εργασία και αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για τις εκτός σχεδίου περιοχές των 18 πυρόπληκτων δήμων και κοινοτήτων μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Επιτρέπεται μόνο η έκδοση οικοδομικών αδειών για επισκευές σε νόμιμα κτίρια (λ.χ. όσα επλήγησαν από τις πυρκαγιές) και η συνέχιση δημοσίων έργων. Οι άδειες αυτές θα εκδίδονται έπειτα από αυτοψία ειδικής επιτροπής ελέγχου. Σημαντική τομή είναι η ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, η οποία θα υπάγεται στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και θα έχει ως αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων εντός αναδασωτέων εκτάσεων. Την ίδια αρμοδιότητα διατηρεί και η υπεύθυνη σήμερα για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στα δάση Περιφέρεια Αττικής, παρότι εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Σε δύο μήνες

Στο έργο της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων θα βοηθήσει ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), που σε δύο μήνες θα λειτουργήσει σύστημα τηλεσκοπικής χαρτογράφησης για όλη την Αττική και θα ενημερώνει κάθε μήνα για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται στις εκτός σχεδίου πυρόπληκτες περιοχές. Κάθε νέα οικοδομική άδεια για τους πυρόπληκτους δήμους θα πρέπει να συνοδεύεται από συντεταγμένες, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κτηματογράφηση και των περιοχών που δεν είχαν ενταχθεί στη νέα φάση (κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα). Τέλος, επιταχύνεται η διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών, ώστε να διαρκεί το ανώτερο έξι μήνες.

Δύο πράγματα μένει να διευκρινιστούν σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου:

- Τι θα γίνει με τα παλαιά αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν από τις πυρκαγιές στα δάση και τα ρέματα των πυρόπληκτων περιοχών; Ο νόμος αποφεύγει τεχνηέντως το θέμα.

- Πώς θα στελεχωθεί και θα εξοπλιστεί η Υπηρεσία Κατεδαφίσεων; Υπενθυμίζεται ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένοι (41 άτομα αντί για 78 που προβλέπει ο νόμος).

  • Του Γιωργου Λιαλιου, Η Καθημερινή, 27/10/2009


[+] ΓPAΦHMA

No comments: