Tuesday, October 27, 2009

Οι δασικοί χάρτες μπορεί να είναι έτοιμοι σε 2 χρόνια

Ικανοί να ολοκληρώσουν στον ελάχιστο δυνατό χρόνο τους δασικούς χάρτες της Αττικής, ακόμα και σε διάστημα ενός - δύο ετών, δηλώνουν οι υπεύθυνοι της Κτηματολόγιο Α. Ε. Αρκεί να δοθούν έγκαιρα από τα δασαρχεία όλες οι πληροφορίες (λ. χ. αποχαρακτηρισμοί) που αφορούν τις πληγείσες περιοχές. Οπως υποστηρίζει η Κτηματολόγιο Α. Ε., ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες για 322 περιοχές της χώρας στο πλαίσιο παλαιότερων προγραμμάτων κτηματογράφησης, αλλά δεν έχουν κυρωθεί. Ταυτόχρονα έχουν ανατεθεί οι δασικοί χάρτες για τις 107 περιοχές που σήμερα κτηματογραφούνται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για το κτηματολόγιο, υπεύθυνες για την κατάρτιση των δασικών χαρτών στις υπό κτηματογράφηση περιοχές είναι οι υπηρεσίες των νομαρχιακού επιπέδου διευθύνσεων δασών. Ωστόσο, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώσουν αδυναμία εκτέλεσης των εργασιών, αυτές μπορούν να ανατεθούν σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία. Αυτό συμβαίνει στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, μετά από συμφωνία ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: οι δασικοί χάρτες για τις 107 κτηματογραφούμενες περιοχές ανατέθηκαν το καλοκαίρι (μέσω έξι προγραμμάτων) σε ιδιώτες μελετητές, με ορίζοντα υλοποίησης από ενάμισι έως δύο έτη. Τους χάρτες θα κληθούν να ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες δασών, που υπάγονται πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η Κτηματολόγιο Α. Ε., πάντως, δηλώνει πανέτοιμη να αναλάβει τους δασικούς χάρτες για οποιαδήποτε περιοχή χρειαστεί. Οι υπηρεσίες της εταιρείας έχουν συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο υπόβαθρο, όπως τις αεροφωτογραφίες 1945-60 της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και τους ορθοφωτοχάρτες των ετών 1996 - 2000 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ εκπονήθηκε πρόγραμμα οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων, που μπορεί να λειτουργήσει ως υπόβαθρο για την κατάρτιση δασικών χαρτών. Το τελευταίο, πάντως, έχει στο παρελθόν δεχθεί δριμεία κριτική από τους δασολόγους, καθώς θέτει διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές για τους δασικούς χάρτες από ό, τι η διεύθυνση δασικών χαρτών του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Αν οι δασολόγοι ήθελαν να υπάρχουν σήμερα δασικοί χάρτες, τότε θα υπήρχαν», απαντούν στελέχη της Κτηματολόγιο Α. Ε.

No comments: