Sunday, November 1, 2009

Οι Βρυξέλλες μάς εγκαλούν για την Κορώνεια

  • Συνεχίζεται η εξαφάνιση της λίμνης, καθώς τα περισσότερα έργα περιβαλλοντικής ανάνηψης βρίσκονται στα χαρτιά

Η αποξήρανση των ρεμάτων έφερε στο φως παράνομους αγωγούς λυμάτων, 2.000 γεωτρήσεις απομυζούν όσο νερό απέμεινε στον υδροφόρο ορίζοντα, τα περισσότερα έργα περιβαλλοντικής ανάνηψης βρίσκονται στα χαρτιά και οι Βρυξέλλες μάς εγκαλούν για ένα μεγάλο έγκλημα κατά της Φύσης, δηλαδή για την -ουσιαστικά- εξαφάνιση της λίμνης Κορώνειας.

Ανάμεσα στα χωριά Λαγκαδίκια και Προφήτης της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο κατασκευάστηκαν δύο μεγάλες γέφυρες και ένα φράγμα. Πρόκειται για σημείο συνάντησης δύο χειμάρρων, αυτών του Σχολαρίου που έρχεται από τα βόρεια και των Λαγκαδικίων που έρχεται από τα νότια. Κάτω από τη μία γέφυρα -ο δρόμος της οποίας συνδέει τα δύο χωριά- οι δύο χείμαρροι θα ενωθούν σε λίγες εβδομάδες και τα νερά θα διοχετεύονται στο κανάλι μήκους 2,5 χιλιομέτρων για να χυθούν στο ΝΑ άκρο της λίμνης Κορώνειας.

Τα έργα

Τέσσερα χρόνια μετά την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας το «Εργο βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας ενωτικής τάφρου» είναι το μόνο από τα μεγάλα έργα που εκτελούνται ειδικά για τη λίμνη.

Η Κορώνεια από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι και πάλι στεγνή, αλλά εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής των γεφυρών, του δρόμου, των φραγμάτων και των καναλιών και μέσα στην καρδιά του χειμώνα οι πρώτες μεγάλες ποσότητες νερού με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών θα αρχίσουν να πέφτουν στη λίμνη.

Οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως έτσι θα φτάσει μήνυμα στις Βρυξέλλες, ότι «κάτι επιτέλους γίνεται στην Κορώνεια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, έντονα ενοχλημένη από τους αργούς ρυθμούς που εφαρμόζονται για τα μέτρα προστασίας για τη χλωρίδα και την πανίδα του υγροβιότοπου, τις εκατοντάδες παράνομες γεωτρήσεις, τη ρύπανση, τη μεγάλη καθυστέρηση κατασκευής των έργων, αποφάσισε να κινήσει δικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας.

Ολο το σχέδιο αποκατάστασης αφορά επτά επιμέρους έργα, στα οποία εκτός της βελτίωσης των υδραυλικών χαρακτηριστικών περιλαμβάνονται η δημιουργία η διαμόρφωση υγροτόπου και ενιαίο αρδευτικό δίκτυο που στοχεύει να κλείσουν οι 2.000 παράνομες και νόμιμες γεωτρήσεις καλλιεργητών που εξακολουθούν να αντλούν νερό από τον βαθύ υδροφόρο ορίζοντα της Κορώνειας. Στην πραγματικότητα αυτό που διαπιστώνουν τα μέλη επιτροπών της Ε. Ε. είναι ότι τα περισσότερα έργα -τέσσερα χρόνια μετά την εγκριση κονδυλίων και 15 χρόνια από το πρώτο μεγαλο SOS που εξέπεμψε η περιοχή- βρίσκονται στα χαρτιά.

Οι ειδικοί επιστήμονες λένε ότι αναμένουν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης μετά το 2013, αλλά η λίμνη από την αδράνεια των κρατικών υπηρεσιών μοιάζει να είναι θύμα «αβδηριτισμού», καθώς σχεδιάστηκαν έργα για νερό χωρίς να υπάρχει νερό.

Ενας επισκέπτης σήμερα στην Κορώνεια, για λίμνη ακούει και λίμνη δεν βλέπει. Βάρκες αραγμένες σε σημεία που ήταν κάποτε όχθη, ψαροταβέρνες που σερβίρουν ψάρι από αλλού, αντλιοστάσια που δεν έχουν στάλα νερό, πρόβατα που βόσκουν στον πυθμένα της ξεραμένης λίμνης. Εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής δεν αναμένουν σημαντικά αποτελέσματα ούτε από την εκτροπή των δύο χειμάρρων, αφού «ο ένας κατεβάζει νερά μια φορά τον χρόνο και ο άλλος θα διοχετεύει τον χειμώνα προς την Κορώνεια μόνο το 30% των υδάτων του».

Ακόμα και έρευνα που παρήγγειλε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την απόδοση ευθυνών στις υπηρεσίες που καθυστέρησαν τα έργα, επί δύο χρόνια «είναι σε εξέλιξη».

Διώξεις για ρύπανση

Πριν από λίγες ημέρες, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά υπευθύνων 20 βιομηχανιών και μεγάλων βουστασίων της περιοχής για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά οι διαπιστώσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος αφορούν το 2007, και από τότε ορισμένες από τις μονάδες έκλεισαν λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Η αποξήρανση των ρεμάτων όμως, με τα οποία γειτνιάζουν οι βιομηχανίες, αποκάλυψε και τους κρυφούς αγωγούς που είχαν κατασκευάσει μέσα σε αυτά για να διοχετεύουν κρυφά τα λύματά τους.

Το έγκλημα

25 χρόνια από τα πρώτα σημάδια οικολογικής υποβάθμισης.

15 χρόνια μετά τον αφανισμό της ιχθυοπανίδας.

10 χρόνια μετά το Α’ σχέδιο σωτηρίας.

5 χρόνια μετά τον μαζικό αφανισμό χιλιάδων πτηνών.

4 χρόνια μετά την έγκριση 20 εκατ. ευρώ από την Ε. Ε. και κανένα έργο δεν ολοκληρώθηκε ακόμη στην Κορώνεια

  • Του Θαναση Tσιγγανα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01/11/2009

No comments: