Thursday, November 5, 2009

Τα «πράσινα κέρδη» του Γκορ

  • Ερωτήματα προκαλεί η κερδοφορία των επενδύσεων του πρώην αντιπροέδρου

The New York Times

Ο Αλ Γκορ πίστεψε ότι επέλεξε έναν νικητή πέρυσι, όταν μικρή εταιρεία της Καλιφόρνιας αναζήτησε χρηματοδότηση για τεχνολογία ενεργειακής οικονομίας από επενδυτική εταιρεία, της οποίας ο πρώην αντιπρόεδρος είναι συνέταιρος. Η εταιρεία Silver Springs Networks παράγει τεχνολογία και λογισμικό με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ενεργειακών δικτύων, ενώ κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης για 75 εκατ. δολάρια από την επενδυτική Kleiner Perkins Caufiled & Byers, για να διευρύνει τους συνεταιρισμούς της με εταιρείες ηλεκτρικού πρόθυμες να εγκαταστήσουν τους λεγόμενους «έξυπνους μετρητές» σε οικίες και επιχειρήσεις.

Ο Γκορ και οι συνέταιροί του αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τη νέα εταιρεία, ενώ το Δ. Σ. της, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, διόρισε τον κ. Γκορ σε μη αμειβόμενη θέση εταιρικού συμβούλου. Η συμφωνία έμοιαζε να αποδίδει καρπούς την περασμένη εβδομάδα, όταν το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε επιχορηγήσεις ύψους 3,4 δισ. σε «έξυπνα» ενεργειακά δίκτυα.

Από το ποσόν αυτό, 560 εκατ. διοχετεύτηκαν απευθείας σε εταιρείες παροχής, με τις οποίες η Silver Springs συνεργάζεται. Ο κ. Γκορ και οι συνέταιροί του μπορεί να ανακτήσουν στο πολλαπλάσιο την αρχική τους επένδυση. Οι επικριτές των επενδύσεων του πρώην αντιπροέδρου, όμως, διατείνονται ότι η κερδοφορία από οικολογικές δραστηριότητες δεν συνάδει με έναν τιμηθέντα με βραβείο Νομπέλ πρώην αντιπρόεδρο.

Το ρεπουμπλικανικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Τενεσί Μάρσα Μπλάκμπερν κατέθεσε σε επιτροπή της Βουλής ότι ο κ. Γκορ θα επωφεληθεί ευθέως από την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, την οποία ο πρώην αντιπρόεδρος προωθεί με ζέση στη νομοθετική εξουσία. Στην επίκριση αυτή, ο Αλ Γκορ απαντά απλά ότι επενδύει τα προσωπικά του κεφάλαια σε τομείς του προσωπικού του ενδιαφέροντος. Ο πρώην αντιπρόεδρος έχει αποκομίσει σημαντικά κεφάλαια μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, χάρη στην εμπορική επιτυχία του βιβλίου και της ταινίας «Μία ενοχλητική αλήθεια», αλλά και χάρη σε ιδιαίτερα αποδοτικές επενδύσεις σε καινοτόμους τομείς της «πράσινης» οικονομίας.

Ο αρνητής του φαινομένου του θερμοκηπίου και συνεργάτης του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ινχόφ της Οκλαχόμας, Μαρκ Μοράνο, όμως, λέει ότι η κινδυνολογία που εκπέμπει ο κ. Γκορ και οι κατά καιρούς υπερβολές του έχουν ως πραγματικό τους κίνητρο την προώθηση των στενών οικονομικών του συμφερόντων.

Σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο, ο Αλ Γκορ αντιμετώπισε τις κατηγορίες αυτές, που προήλθαν από την κ. Μπλάκμπερν. Ο πρώην αντιπρόεδρος οργίστηκε και απάντησε με έντονο ύφος, λέγοντας: «Κυρία βουλευτή, αν νομίζετε ότι ο λόγος της εμμονής μου με τα περιβαλλοντικά θέματα για τα τελευταία 30 χρόνια είναι η απληστία, τότε δεν με ξέρετε καθόλου καλά».[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/11/2009]

No comments: