Wednesday, November 4, 2009

ΕΛΚΕΘΕ: «Μπορούμε να βοηθήσουμε στον εντοπισμό των τοξικών»

«Αν προσκληθούμε μπορούμε να συμβάλουμε στην αποτελεσματική διερεύνηση και στον εντοπισμό των ναυαγίων με τοξικά που είναι σε ιταλικές αλλά και στα ανοιχτά των ελληνικών θαλασσών», υποστηρίζει ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ δρ Ευάγγελος Παπαθανασίου.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για δεκάδες ύποπτα ναυάγια με τοξικά από την ιταλική μαφία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν από την Αθήνα η Οικολογική Οργάνωση Legambiente και το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ρωτήσαμε τον κ. Παπαθανασίου, ο οποίος, με την ιδιότητά του και ως αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, δήλωσε: Εχουμε την εμπειρία και σε συνεργασία με άλλα ιταλικά αδελφά ερευνητικά κέντρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Σήμερα, είπε, το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και την πραγματική εμπειρία του προσωπικού του να διαχειριστεί αποστολές έρευνας και διάσωσης, ώστε να μπορεί να καταγράψει με βαθιά ηχοβολιστικά την κατάσταση του βυθού μέχρι και τα 3.500 μέτρα! «Ταυτόχρονα, με τα μέσα τα οποία σήμερα διαθέτει το ερευνητικό μας κέντρο, μπορεί να κινηματογραφήσει έως και τα 1.200 μέτρα, με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, την επικρατούσα κατάσταση.

Τα υποβρύχια οχήματα, το "Θέτις" το "Max Rov" και το "Super Achilles", μπορούν να κατευθυνθούν με ιδιαίτερους χειρισμούς από το έμπειρο πλήρωμά τους σε όποια ναυάγια ήθελε χρειαστεί».

Ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ είπε ακόμα ότι «σε μια περίοδο που ο κοινωνικός ιστός της χώρας δοκιμάζεται, οι ομάδες του κέντρου που εργάζονται πέρα από τις δυνάμεις τους -προσπαθώντας σε πολλές περιπτώσεις να υπερνικήσουν την κούραση και τις προδιαγραφές των μηχανημάτων- απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα ζωντανές και υγιείς δυνάμεις που είναι έτοιμες όταν χρειαστεί να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο Antonio Pergolizzi, εκπρόσωπος της Legambiente Nationale, δήλωσε στην Αθήνα, όπου ήρθε προσκεκλημένος του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ότι οι υποψίες για εμπλοκή της μαφίας σε ξαφνικά ναυάγια (και στα ελληνικά νερά) με ύποπτο φορτίο έγιναν σιγά σιγά βεβαιότητα καθώς: Δημοσιογράφοι και ανακριτές που έχασαν τη ζωή τους από το '89 έως σήμερα, οι χάρτες που βρέθηκαν με βυθισμένα πλοία, ομολογίες αμετανόητων μαφιόζων και κυρίως η ανακάλυψη ενός τέτοιου πλοίου που βύθισε η μαφία στην Καλαβρία της Ιταλίας, οδήγησαν στην ολοκλήρωση ενός παζλ για «τοξικές βόμβες» στον βυθό των ιταλικών αλλά και των ελληνικών θαλασσών.

No comments: