Wednesday, November 4, 2009

Κιλιμάντζαρο: Θα εξαφανιστούν τα χιόνια μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια

Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρου (με ή χωρίς τη μαγεία του Χέμινγουεϊ), του υψηλότερου όρους της Αφρικής θα εξαφανιστούν πιθανότατα ολοσχερώς μέσα στην επόμενη εικοσαετία, καθώς λιώνουν με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, διαπιστώνουν κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες.

Στο μεγαλύτερο μέρος του το στρώμα του πάγου που κάλυπτε το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, λιώνει με τον γρηγορότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στο διάστημα των τελευταίων 100 ετών και με αυτό τον ρυθμό θα έχει εντελώς εξαφανιστεί μετά από είκοσι χρόνια ή και νωρίτερα, όπως εκτιμά ένας από τους σπουδαιότερους παγετωνολόγους παγκοσμίως.

Η ομάδα του καθηγητή Λόνι Τόμσον, του Πανεπιστημίου του Οχάιο, ανακοίνωσε ότι περίπου το 85% του στρώματος πάγου που κάλυπτε το Κιλιμάντζαρο το 1912 έχει εντελώς εξαφανιστεί, ενώ το 26% του πάγου που βρισκόταν στο υψηλότερο βουνό της Αφρικής το 2000, σήμερα δεν υπάρχει.

Μάλιστα, συγκριτικές παρατηρήσεις σε διαφορετικά σημεία του Κιλιμάντζαρου έχουν δείξει ότι η τίξη των πάγων που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 12 χιλιάδες χρόνια.

Οι πάγοι του Κιλιμάντζαρου στα βόρεια και στα νότια μειώθηκαν κατά 1,9 μέτρα και 5,1 μέτρα αντιστοίχως από το 2000 έως το 2007. Η έρευνα των επιστημόνων δείχνει επίσης ότι ο παγετώνας Φουρτβένγκλερ, που βρίσκεται κοντά στο όρος Κίμπο, έχει χάσει το 50% του όγκου του τα τελευταία εννέα χρόνια. Το ότι λιώνουν τόσο γρήγορα οι παγετώνες στο Κιλιμάντζαρο, δείχνει, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αυτό που θα συμβεί στο μέλλον στο όρος Κένυα, στα βουνά της Ουγκάντας, αλλά και στις Αλπεις, στις Ανδεις και στα Ιμαλάια.

No comments: