Tuesday, November 3, 2009

Χιόνια, νεροποντή και μποφόρ. «Ασπρισαν» η Φλώρινα και η Καστοριά, πνίγηκε από τη βροχή η Αθήνα

  • ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους χθες στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη βροχόπτωση προκάλεσαν προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Αττική, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια με αποτέλεσμα σχεδόν σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες να υπάρξει κυκλοφοριακό κομφούζιο. Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχθηκε περισσότερες από 42 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων από δρόμους και πεζοδρόμια σε διάφορες περιοχές.

Στη Δυτική Μακεδονία το χιόνι έκανε την εμφάνισή του κυρίως στα ορεινά των νομών Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ χιονίζει ανά διαστήματα μέσα στη Φλώρινα και στην Καστοριά (φωτογραφία), όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω από το μηδέν. Λόγω των χιονοπτώσεων έχουν παρατηρηθεί κυκλοφοριακά προβλήματα στους επαρχιακούς δρόμους. Προβλήματα παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιοχές της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και στο Μεσολόγγι, χρειάστηκε η επέμβαση πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό επιβατών οχημάτων που είχαν παγιδευθεί από τα συγκεντρωμένα νερά. Ακόμη, στην Ηλεία λόγω των δυνατών ανέμων έπεσαν πολλά δέντρα με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση πυροσβεστών σε Αμαλιάδα, Πύργο και Κρέστενα. Επιπροσθέτως περισσότερες από 30 κλήσεις για κοπή δέντρων έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, την οποία χτύπησε νωρίς το απόγευμα ανεμοστρόβιλος. «Δεμένα» ήταν χθες λόγω των θυελλωδών ανέμων τα πλοία που είχαν προορισμό τα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Νέες βροχοπτώσεις

Βροχερός θα είναι και σήμερα ο καιρός, αλλά σταδιακά προβλέπεται βελτίωση, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό κινείται ανατολικά. Αύριο και μεθαύριο θα συνεχιστούν οι βροχές στα δυτικά και στα βόρεια. Αύριο η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

No comments: