Thursday, November 12, 2009

Ρεκόρ καταγγελιών για το περιβάλλον

  • 1.400 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Πρωτοτύπησε για άλλη μια φορά χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς ήταν η πρώτη υπουργός που επισκέφθηκε τον Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας ενημέρωση από την ανεξάρτητη Αρχή για τα θέματα του υπουργείου της.

Ο Συνήγορος κ. Γιώργος Καμίνης, μετά τη συνάντηση με την υπουργό, χαρακτήρισε το γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτικό στέλεχος με αρμοδιότητα στα θέματα περιβάλλοντος έρχεται στον Συνήγορο του Πολίτη, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η ανεξάρτητη Αρχή είναι ανοιχτή σε θέματα συνεργασίας με το υπουργείο.

Η ίδια η υπουργός χαρακτήρισε την κίνησή της συμβολική και δήλωσε ότι ήθελε να τονίσει τη σημασία της διαφάνειας στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και την πρόσβαση που πρέπει να έχει κάθε πολίτης ατομικά και συλλογικά σε αυτά τα θέματα που μας απασχολούν ως κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι η χθεσινή επίσκεψη είναι απλώς μια αρχή για συστηματική ενημέρωση και συνεργασία που θα έχει το υπουργείο της με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2009 οι καταγγελίες στον Κύκλο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής αυξήθηκαν κατά 33,8% από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ συνολικά ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχτεί τους πρώτους δέκα μήνες του 2009 1.400 καταγγελίες περισσότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αν ανατρέξει, τέλος, κανείς στις εκθέσεις της Αρχής για θέματα περιβάλλοντος κατά τα έτη 2007 και 2008, θα καταγράψει αντίστοιχα 2.004 καταγγελίες πολιτών (ποσοστό 18,69% του συνόλου των καταγγελιών) και 2.138 καταγγελίες πολιτών (ποσοστό 19,51% του συνόλου των καταγγελιών) στον Κύκλο για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής.

No comments: