Sunday, November 29, 2009

Προσφορά των ΗΠΑ στο κλίμα

  • Ο Ομπάμα θα ανακοινώσει στην Κοπεγχάγη σαφείς στόχους για το ποσοστό μείωσης των ρύπων

International Herald Tribune

Την πρόθεση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το φλέγον θέμα της μείωσης των ρύπων, χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, την περασμένη Τρίτη, υπογραμμίζοντας, εν όψει της κρίσιμης συνόδου της Κοπεγχάγης, ότι θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις υπέρ των πλέον ευάλωτων, έναντι του φαινομένου του θερμοκηπίου, χωρών του πλανήτη.

«Αυτό που θα ανακοινώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Δήμας, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Η αμερικανική προσφορά στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, πρόσθεσε, «θα πρέπει να επιδράσει θετικά σε όσα θα πράξουν στη συνέχεια άλλες χώρες, ειδικά η Κίνα και η Ινδία».

Τα σχόλια του κ. Δήμα έγιναν μία ημέρα αφότου ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος διαμήνυσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα σκοπεύει να ανακοινώσει σαφείς στόχους για το ποσοστό μείωσης των ρύπων στις Ηνωμένες Πολιτείες «μέσα στις επόμενες ημέρες». Πράγματι, την Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ η πρόταση που θα καταθέσει θα προβλέπει τη μείωση των ρύπων κατά 17% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Αυτό θα ισχύσει έως το 2020, ενώ το 2025 η μείωση θα φθάσει το 30% και το 2030 το 42%. Την αμερικανική στάση, όπως παρατήρησε ο ίδιος αξιωματούχος, καθορίζει η έως τώρα αδιέξοδη κοινοβουλευτική συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το κλίμα.

Σε δύσκολη θέση

Η έλλειψη συναίνεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο για το θέμα της κλιματικής αλλαγής θέτει τον Μπαράκ Ομπάμα σε δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να υποσχεθεί πιο πολλά απ’ όσα μπορεί να προσφέρει το Κογκρέσο, που αναμένεται να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία του χρόνου. Αν όμως δεν εμφανιστούν στην Κοπεγχάγη με μια σαφή πρόταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επωμιστούν την ευθύνη της αποτυχίας μιας παγκόσμιας συμφωνίας. Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέτασε το ενδεχόμενο της συμμετοχής του στη Σύνοδο, υπό το πρίσμα της πιθανής ώθησης που θα δώσει η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις.

Εως τώρα η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αντισταθεί στα αιτήματα για μια σαφή δέσμευση στο θέμα της μείωσης των ρύπων, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να δράσει εφόσον το Κογκρέσο παραμένει σε αδιέξοδο. Η Κίνα, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ρύπων, είχε αρνηθεί με τη σειρά της να ορίσει σαφές σχέδιο μείωσης, αλλά την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Ομπάμα, παρουσίασε και αυτή το σχέδιό της. Σύμφωνα με αυτό, προτίθεται να μειώσει την ενεργειακή της κατανάλωση ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% μέχρι το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Κεφάλαια

Ο κ. Δήμας σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. αναμένει την οικονομική συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες περιορισμού της αποψίλωσης των δασών, όπως αναμένει και την προσφορά αμερικανικών κεφαλαίων στο ταμείο ενίσχυσης των αναπτυσσόμενων κρατών, ταμείο που θα λειτουργήσει ως κίνητρο και βάση προκειμένου να συμμετάσχουν αυτά τα έθνη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η αποτελεσματικότητα της αμερικανικής πρότασης θα εξαρτηθεί από τους αριθμούς τους οποίους θα περιέχει, δήλωσε ο κ. Δήμας.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, Ιβο ντε Μπερ, κάλεσε τα αναπτυγμένα κράτη να συμβάλουν με το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, από το 2010 έως το 2012 για την ενίσχυση του ταμείου.

Η έλλειψη συναίνεσης στο Κογκρέσο έχει δέσει τα χέρια του Αμερικανού προέδρου

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από κυβερνήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις που επισημαίνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων στον κόσμο, οφείλει να κάνει μια αξιόπιστη δέσμευση στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε, τον περασμένο Ιούνιο, μέτρο που δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από τη Γερουσία και προβλέπει μείωση των ρύπων κατά 17% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση κατά 20%, αλλά είναι πολύ πιθανόν να μην επιβιώσει στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο. Ο κ. Πολ Μπλέντσο, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενεργειακή Πολιτική εξήγησε ότι η αδράνεια του Κογκρέσου έχει δέσει τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να διαπραγματευτούν στην Κοπεγχάγη ποσοστά υψηλότερα από αυτά που προβλέπει η εθνική νομοθεσία, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την υποστήριξη της Γερουσίας γι’ αυτήν την ίδια τη νομοθεσία», δήλωσε ο κ. Μπλέντσο. «Εφόσον τα ευρωπαϊκά αιτήματα συνεχίζουν να ξεπερνούν τους εσωτερικούς στόχους των ΗΠΑ, συνθέτουν μια ανέφικτη προοπτική για την κυβέρνηση».

Ενας άλλος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα θα είχε ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά στην Κοπεγχάγη εάν το Κογκρέσσο είχε ήδη λάβει απόφαση για την κλιματική αλλαγή και ότι η συζήτηση για την υγειονομική περίθαλψη καθυστέρησε τη διαδικασία. «Θα προτιμούσαμε το θέμα της περίθαλψης να έχει λυθεί προ καιρού και να συζητάμε σήμερα για την ενέργεια», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είναι σημαντικό για τον πρόεδρο να ασκεί την εξουσία του σε συνεργασία με το Κογκρέσο», παρατήρησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζον Κέρι.

Ο κ. Ομπάμα, όπως και οι ηγέτες πολλών άλλων μεγάλων χωρών, έχουν αναγνωρίσει πάντως ότι οι συνομιλίες της Κοπεγχάγης δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε κάποια σαφή και δεσμευτική συμφωνία για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αντίθετα, ελπίζουν σε μια μεταβατική συμφωνία που θα θίγει τα σοβαρότερα ζητήματα χωρίς να απαιτεί επικύρωση ή εφαρμογή.[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/11/2009]

No comments: