Tuesday, November 3, 2009

«Έμφραγμα» στην Αττική από την μπόρα, σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα. «Ποτάμια» οι δρόμοι


Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σημειώθηκε στους οδικούς άξονες της Αττικής εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης, ενώ σοβαρά προβλήματα με καταστροφές σε καλλιέργειες, κατολισθήσεις και πλημμύρες καταγράφηκαν κυρίως σε Ηλεία, Αχαϊα και Αιτωλοακαρνανία.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έφθασαν ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και την Τετάρτη στη διάρκεια της ημέρας, αλλά από το απόγευμα η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και εξασθένηση των ανέμων.

«Έμφραγμα» στην Αττική

Η σχυρή καταιγίδα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής νωρίς το απόγευμα της Δευτέρα είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στους περισσότερους οδικούς άξονες με πλημμύρες και πολλούς φωτεινούς σηματοδότες εκτός λειτουργίας.

Η οδός Πειραιώς μετετράπη σε «ποτάμι» και η κυκλοφορία διεκόπη για αρκετή ώρα και στα δύο ρεύματα από την Π. Ράλλη έως και τη Χαμοστέρνας λόγω πλημμυρισμένου οδοστρώματος.

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις υπήρξαν και στα νότια προάστια όπου πλημμύρισαν δρόμοι λόγω της βροχής, ενώ πολύ αυξημένη ήταν η κίνηση και στην Αττική Οδό προς Ελευσίνα και προς Μαρκόπουλου, και στα δύο ρεύματα.

Στην Αττική η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 15 κλήσεις για κοπές ξεριζωμένων δένδρων και για απομάκρυνση διαφόρων αντικειμένων (πινακίδων, τεντών) που αποκολλήθηκαν από τον δυνατό αέρα, καθώς και για απάντληση υδάτων.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τους θυελλώδεις ανέμους και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επικράτησαν από το πρωί της Δευτέρας σε όλη τη χώρα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα με πλημμύρες δρόμων και υπόγειων διαμερισμάτων, κατολισθήσεις και πτώσεις δένδρων ιδίως σε Ηλεία, Αχαϊα και Αιτωλοακαρνανία.

Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και θερμοκήπια σε Πάτρα, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αμαλιάδα και Αγρίνιο.

Ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία ξερίζωσε περισσότερα από 30 δέντρα, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στο δίκτυο επτά κοινοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η θύελλα σήκωσε τη σήκωσε τη στέγη σχολείου στο δημοτικό διαμέρισμά Μυρτιάς και προκάλεσε ζημιές σε τέσσερα σπίτια. Δέντρα ξεριζώθηκαν επίσης στα Κρέστενα, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα.

Στο Νομό Αχαΐας σημειώθηκαν κατολισθήσεις και οι ισχυροί άνεμοι έριξαν δέντρα στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Σαγείκων. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο ορεινό δίκτυο της Αχαΐας.

Στο Μεσολόγγι, η Πυροσβεστική κλήθηκε για απάντληση υδάτων σε πέντε περιπτώσεις, στο Αγρίνιο σε 25 και στη Ναύπακτο σε άλλες πέντε, ενώ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, λόγω πλημμύρας σε δρόμο, χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από τα αυτοκίνητά τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009 [ 20:04 ]

No comments: