Tuesday, November 3, 2009

Ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία προκάλεσε καταστροφές. Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε χτες σε αρκετές περιοχές της χώρας η νεροποντή που συνδυάστηκε με πολύ ισχυρούς ανέμους. Στην Ηλεία έκανε την εμφάνισή του ανεμοστρόβιλος που προξένησε αρκετές ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια. Συγκεκριμένα, τις μεγαλύτερες ζημιές μετρούν τα χωριά Χανάκια, Μυρτιά και Αγιος Ηλίας.

Ο ανεμοστρόβιλος στον Πύργο Ηλείας έκανε την εμφάνισή του για λίγα λεπτά της ώρας λίγο μετά τις 1.30 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να ξηλωθεί στέγη του Δημοτικού Σχολείου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρτιάς και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις του κτιρίου που δεν είναι σε θέση να ανοίξει αν δεν επιδιορθωθούν. Επίσης, ζημιές καταγράφονται σε περισσότερα από 20 σπίτια και αποθήκες, αλλά ακόμη και σε μνήματα νεκροταφείων. Παράλληλα, εκτός από τον ανεμοστρόβιλο, καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια υπέστησαν ζημιές από τη μεγάλη ποσότητα βροχής που έπεσε. Το γεγονός αυτό, αλλά και οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνέχιση των φαινομένων και τις επόμενες ημέρες, προβληματίζουν τους αγρότες που βλέπουν τη σοδειά τους (κυρίως ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή) να εξαφανίζεται στο νερό.

Από τους πολύ δυνατούς ανέμους, περίπου 100 δένδρα ξεριζώθηκαν σε επτά κοινότητες της Αρχαίας Ολυμπίας, στα Κρέστενα και στην Αμαλιάδα.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στο Λούρο Πρεβέζης σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, μανιταριών και καλαμποκιού που πλημμύρισαν. Ζημιές όμως υπέστησαν και σπίτια από τα νερά της βροχής στο δρόμο μπροστά από το δημαρχείο καθώς και σε πλατείες του παραπάνω δήμου. Πολλές ήταν οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό και Ναύπακτο. Συγκεκριμένα, οι άνδρες του Σώματος συνέδραμαν σε περισσότερες από 35 περιπτώσεις, ενώ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας έβγαλαν δύο άτομα από τα αυτοκίνητά τους καθώς είχαν εγκλωβιστεί από το πολύ νερό που είχαν οι δρόμοι. Στην ίδια περιοχή, η Πυροσβεστική έσπασε φρεάτιο που είχε βουλώσει και το οποίο βρισκόταν μπροστά από την είσοδο του Γυμνασίου, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι μαθητές.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στους περισσότερους δρόμους της Αθήνας. Η Τροχαία αναγκάστηκε να κλείσει, για περίπου 40 λεπτά, την οδό Πειραιώς στο τμήμα της από την Πέτρου Ράλλη έως τη Χαμοστέρνας λόγω συσσώρευσης υδάτων, όπως και την οδό Ελ. Βενιζέλου στη Γλυφάδα, στο τμήμα της από την οδό Πίνδου έως την Λ. Ποσειδώνος. Συνεργεία της Πυροσβεστικής είχαν βγει στους δρόμους προκειμένου να προχωρήσουν σε αντλήσεις υδάτων από καταστήματα και υπόγεια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκαν να προχωρήσουν σε κοπές δέντρων που είχαν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Στη Θεσσαλονίκη οι κεντρικοί δρόμοι παρέμειναν για πολλή ώρα μποτιλιαρισμένοι, ενώ δεκάδες συγκρούσεις, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί, σημειώθηκαν στην περιφερειακή οδό. [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009]

No comments: