Wednesday, November 25, 2009

Από... κόσκινο η εκτροπή του Αχελώου

  • «ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ» ΑΠΟ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Παρέμβαση που συνιστά «αλλαγή σελίδας» στο πολύχρονο σίριαλ της εκτροπής του Αχελώου από την υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία κατά τη χθεσινή συζήτηση της αίτησης αναστολής των έργων στο ΣτΕ από την οικολογική οργάνωση WWF Ελλάς παραδέχθηκε ότι «απαιτείται επανεξέταση» με βάση την κοινοτική οδηγία διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Θέτει για πρώτη φορά θέμα «διερεύνησης όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας».

Τα έργα, που καρκινοβατούν από τα μέσα της δεκαετίας του '80, λόγω αλλεπάλληλων δικαστικών εμπλοκών, έχουν προϋπολογισμό της τάξης των 4 δισ. ευρώ μαζί με τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, από τα οποία τα 250 εκατ. αφορούν υπό κατασκευή προγράμματα.

Η Τίνα Μπιρμπίλη θεωρεί ότι το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας, που έχει ολοκληρωθεί από το 1997 και εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις, μπορεί να τεθεί σύντομα σε λειτουργία και να εξασφαλίσει ισχύ 160 MW, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στα έργα κεφαλής και μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την εκτροπή του Αχελώου. Διατυπώνει όμως προϋποθέσεις για το φράγμα και τη σήραγγα της Συκιάς, που αποτελούν τα κυρίως έργα εκτροπής. Είναι υπό κατασκευήν και υπολογίζεται ότι έχουν προχωρήσει οι εργασίες περίπου 40%. Προτείνει τη συγκρότηση φορέα διαχείρισης που θα μελετήσει τις ανάγκες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει στην εκτροπή «μόνο στον βαθμό που από τα διαχειριστικά σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες».

Η θέση της υπουργού Περιβάλλοντος αποτελεί «στροφή» σε σχέση με τις τοποθετήσεις Σουφλιά (6/7/2006), ο οποίος είχε εξαπολύσει τριπλή επίθεση, κατηγορώντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για «οικολογικό στραβισμό», το ΣτΕ για «πείσμα και επιμονή ακατανόητη» και τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας για «άγνοια και τοπικιστικό εγωισμό»!

Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε προχωρήσει τότε σε νέα δημοπράτηση των έργων εκτροπής, παρά τις τρεις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ. Συνιστά όμως και ελαφρά διαφοροποίηση της Τίνας Μπιρμπίλη σε σχέση με τον υπουργό Υποδομών. Ο Δημήτρης Ρέππας, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, μίλησε για εκτροπή και διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για «υδροδοτικό, αρδευτικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό» έργο, που θα ολοκληρωθεί σε δυόμισι έως τρία χρόνια. Παραδέχεται ωστόσο ότι «τα συναρμόδια υπουργεία θα επανεξετάσουν όλες τις παραμέτρους για την επίτευξη του κατάλληλου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων» και διαβεβαίωσε πως «οι όποιες επιλογές πρέπει να είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο και τις δικαστικές αποφάσεις».

«Είναι μια θέση με θετικά στοιχεία», δήλωσε στην «Ε» η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια δράσεων της WWF, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά ένα υπουργείο δηλώνει σεβασμό στη νομιμότητα». Επισημαίνει, πάντως, τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας. «Δεν είναι ανώδυνη εξέλιξη», υπογραμμίζει και αναφέρει ότι καταστρέφεται ένας σημαντικός βιότοπος, όπου υπάρχει και το μοναδικό καταφύγιο άγριας πέστροφας στη χώρα μας.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ, η WWF Ελλάς ζήτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να ανασταλούν οι εργασίες στα έργα εκτροπής μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι οι δικαστές ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση αποφάσισαν να στείλουν σειρά προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να κριθεί εάν ο νόμος Σουφλιά (3481/06) για την εκτροπή του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τη διαχείριση, εκμετάλλευση και προστασία των υδάτινων πόρων, την κατασκευή έργων σε προστατευόμενες περιοχές από διεθνείς συμβάσεις (Natura) κ.λπ.

Η WWF υποστήριξε ότι η εκτροπή συνιστά οικολογική καταστροφή, καθώς με τη συνέχιση των έργων θα αφανιστούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα η νότια πλευρά της Πίνδου και θα αφανιστεί ολοκληρωτικά ο οικισμός της Μεσοχώρας Τρικάλων. Επέκρινε, μάλιστα, τη σπουδή που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς να προκηρύξουν διαγωνισμό για την κατασκευή σήραγγας, λίγο πριν σταλούν τα ερωτήματα στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Το δικαστήριο, υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του. *

  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

No comments: