Wednesday, November 25, 2009

Φιλόδοξοι στόχοι για το περιβάλλον

  • Τις θέσεις της Ελλάδας στην παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη

«Συντασσόμαστε με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία και συνδιαμορφώνουμε, για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% από όλες τις χώρες, μέχρι το 2020» δήλωσε την Τετάρτη η Τίνα Μπιρμπίλη της Συνόδου της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

Φιλόδοξοι στόχοι για το περιβάλλον
«Το κύριο μήνυμα είναι ότι θέλουμε σαφείς και ξεκάθαρες αποφάσεις και όχι απλά διακηρύξεις» είπε κατά την παρουσίαση των θέσεων της Ελλάδας και των αποτελεσμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Η υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να πετύχει ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα εμπεριέχει τον οδικό χάρτη του Μπαλί και το Πρωτόκολλο του Κιότο».

»Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να διαμορφώσουμε από εδώ και πέρα και είναι πολύ λίγος ο χρόνος στα όρια του οποίου οφείλουμε να καταλήξουμε, για να έχουμε κάποια συμφωνία. Θέλω να τονίσω δύο βασικές παραμέτρους: Το σύστημα καταγραφής εκπομπών το οποίο πρέπει να είναι διαφανές και αποδοτικό, και την χρηματοδότηση των αναπτυγμένων χωρών προς τις αναπτυσσόμενες».

»Αυτά θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα. Στην περίπτωση που υπάρξει τελικά μία πολιτική συμφωνία, επιδίωξή μας είναι να καταγραφεί με ένα τρόπο κατηγορηματικό, ότι θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε μια νομικά δεσμευτική Συνθήκη, μέσα στο 2010 και σε χρονικό διάστημα προκαθορισμένο».

Ανέφερε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου «ώστε μετά την Κοπεγχάγη να επεξεργαστούμε -ίσως σε συνεργασία και με την Ισπανική Προεδρία- το κομμάτι της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε χώρες όπως η δική μας, οι οποίες θα πληγούν πολύ, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, από την κλιματική αλλαγή».

Είπε ακόμα ότι μέχρι το Δεκέμβριο, η αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του καθηγητή Δημήτρη Λάλα, θα έχει παρουσιάσει το σχέδιο για την επίτευξη του στόχου «20-20-20» που έχει θέσει η ΕΕ για το 2020: μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 20%, συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 20% και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%.

Σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε, «θα παρουσιάσουμε και ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα νομικό πλαίσιο ολοκληρωμένο, με το οποίο πιστεύουμε ότι θα κινηθούν πολλά πράγματα που αυτή τη στιγμή βαλτώνουν».

Τέλος, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό σύστημα καταγραφής των εκπομπών πληροί πλέον τις απαιτήσεις του ΟΗΕ και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση περιμένει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι λιγνιτικές μονάδες και να περιοριστεί η ρύπανση.

No comments: