Thursday, November 12, 2009

Αύξηση καταγγελιών για οικολογικά θέματα

  • Πληθαίνουν οι περιπτώσεις πολιτών που απευθύνονται στον Συνήγορο του Πολίτη για αναζητήσουν το δίκιο τους για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Μόνο τον προηγούμενο μήνα ο Συνήγορος δέχθηκε 34% περισσότερες καταγγελίες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν πολεοδομικά ζητήματα, όπως αυθαίρετα και οικοδομικές άδειες.

Μετά την επίσημη πρώτη του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γιώργου Καμίνη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήρθε η σειρά της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη... να είναι η πρώτη υπουργός που ζητεί απευθείας ενημέρωση από τον Συνήγορο. Οπως ανέφερε η υπουργός, η συνάντηση σηματοδοτεί την αρχή μιας στενής συνεργασίας με την Αρχή. Το υπουργείο, πάντως, θα έχει πολλά ζητήματα για να ενημερωθεί καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Καμίνης, περίπου το 20% των καταγγελιών που γίνονται στον Συνήγορο αφορούν ζητήματα περιβάλλοντος. «Θέλω να τονίσω τη σημασία της διαφάνειας στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και την πρόσβαση για τον κάθε πολίτη μιας και τα θέματα του περιβάλλοντος είναι θέματα που αφορούν τον κάθε ένα από μας και ατομικά και συλλογικά ως κοινωνία», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη. «Εχουμε ειδικό τμήμα για θέματα περιβάλλοντος και δεχόμαστε πολλές υποθέσεις από τους πολίτες. Οπότε είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ποια είναι τα κρίσιμα προβλήματα και είναι πολύ σημαντικό ότι η ίδια η υπουργός έρχεται εδώ να ενημερωθεί γι' αυτά», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2008 έγιναν 2.138 αναφορές πολιτών στον Συνήγορο, από τις οποίες το 27% αφορούσε το οικιστικό περιβάλλον, το 21% το φυσικό περιβάλλον, ένα 9,9% δεσμεύσεις ιδιοκτησίας, το κτηματολόγιο το 8,9% και τα δημόσια έργα το 4,8%. Το 2007 είχαν γίνει 2.004 καταγγελίες, από τις οποίες σε πολεοδομικά-οικιστικά θέματα αφορούσε το 32,2% και το φυσικό περιβάλλον το 25,2%.

No comments: