Thursday, December 17, 2009

Κοπεγχάγη: 10 δισ. δολάρια θα δώσουν οι ανεπτυγμένες χώρες

  • 100 δισ. δολάρια το χρόνο δεσμεύονται να δώσουν οι πλούσιες στις φτωχές χώρες, σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης της συνόδου στην Κοπεγχάγη.

Η θερμοκρασία στον πλανήτη θα πρέπει να διατηρηθεί έτσι ώστε η άνοδος να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου και δισεκατομμύρια δολάρια πρέπει να διοχετευθούν στις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, όπως αναφέρουν πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Οι πηγές του Reuters στην Κοπεγχάγη αναφέρουν ότι στο σχέδιο διακήρυξης αναφέρεται ότι οι πλούσιες χώρες δεσμεύονται να δώσουν βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020 στις φτωχές χώρες, για να τις στηρίξουν στην προσπάθεια προσαρμογής των οικονομιών τους στα νέα δεδομένα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο Δανός πρωθυπουργός τη συνάντηση των ισχυρών ηγετών

Η ομάδα των περίπου 25 πλέον ισχυρών ηγετών του κόσμου είχε εποικοδομητικές συνομιλίες στην τελευταία μέρα της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός, που φιλοξενεί τους ηγέτες. «Είχαμε πολύ καρποφόρο και εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους.

Ο Ράσμουσεν κάλεσε τους ηγέτες σε συνάντηση αργά τη νύχτα για να ξεπεραστούν τα βασικά εμπόδια και να επεξεργαστούν μία κοινή πολιτική διακήρυξη, με την ελπίδα ότι έτσι θα διασωθεί τελικώς η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Μετά την αποχώρηση των ηγετών, οι συνεργάτες τους ανέφεραν ότι εργάζονται για τη σύνταξη ενός σχεδίου πολιτικής συμφωνίας την οποία θα εξετάσουν οι ηγέτες αργότερα. «Η ομάδα των ηγετών θα συνέλθει και πάλι στις 8 το πρωί (ώρα Δανίας)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ράσμουσεν.

Στην πρωτεύουσα της Δανίας βρίσκεται και ο Αμερικανός πρόεδρος. Θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια προσπάθεια να αρθούν οι διαφωνίες της Κίνας και να υπογραφεί τελική συμφωνία. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τη διάσκεψη να βάλει μια δεσμευτική απόφαση . Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ και έχει στόχο να είναι στην πρωτοπορία της πράσινης ανάπτυξης. Τα πράγματα είναι εύθραυστα αλλά υπάρχουν ακόμη ελπίδες ανέφερε ο επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ]

No comments: