Friday, December 18, 2009

Κατολισθήσεις στα Τέμπη και κλειστή η Εθνική Οδός...



Κλειστά τα Τέμπη

Σκοτώθηκε ο Ιταλός επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το οδικό τμήμα, δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Κλειστή η Εθνική Οδός, μέσω παρακαμπτηρίων η κίνηση. Πάνω από ένα μήνα θα διαρκέσει το πρόβλημα.

Πάνω από ένα μήνα θα διαρκέσει το πρόβλημα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιάννη Οικονομίδη. Για πληροφορίες για την κατάσταση στα Τέμπη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν το 1866.

Κλειστά επ' αόριστον θα παραμείνουν τα Τέμπη, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο, μετά την τραγική τροπή που πήρε, χθες το πρωί, η πτώση βράχων επί του οδοστρώματος, περίπου στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, καθώς έχασε τη ζωή του ο Ιταλός διευθυντής του έργου της σήραγγας, που κατασκευάζεται εκεί και τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άλλοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, κλιμάκιο υπαλλήλων της Κοινοπραξίας «Μαλιακός-Κλειδί», που ασχολείται με την κατασκευή της σήραγγας, με δύο αυτοκίνητα και επικεφαλής τον 62χρονο Ιταλό τεχνικό διευθυντή Σέρτζιο Σιάνι, μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να εξετάσουν τον χώρο.






Δείτε







Εκείνη ακριβώς, όμως, τη στιγμή σημειώθηκε και νέα πτώση βράχων. Οι πέντε υπάλληλοι που επέβαιναν στο ένα αυτοκίνητο, ακούγοντας το θόρυβο πρόλαβαν και βγήκαν. Ο Ιταλός διευθυντής, όμως, που επέβαινε μόνος του στο άλλο αυτοκίνητο, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να βγει. Το ΙΧ αυτοκίνητό του καταπλακώθηκε από έναν μεγάλο βράχο και ο ίδιος έχασε με τραγικό τρόπο την ζωή του.

Η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και αναμένεται σήμερα να γίνει νεκροψία.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως τα Τέμπη δεν θα ανοίξουν πριν από την ολοκλήρωση των εορτών των Χριστουγέννων, γεγονός που δυσχεραίνει την μετακίνηση των εκδρομέων και τη διακίνηση των εμπορευμάτων.

Τα βράχια είχαν αρχίσει να πέφτουν από την Τρίτη, όποτε και έσκασαν τα λάστιχα ενός διερχόμενου φορτηγού και συνεχίστηκε η πτώση και την Τετάρτη, στο ίδιο σημείο.

Παρ' όλα αυτά, απόφαση να κλείσουν τα Τέμπη προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και η επικινδυνότητά της, λήφθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επιτόπου υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις οι όποιες και εκτρέπουν την κυκλοφορία από εναλλακτικές διαδρομές.

Τα αίτια της πτώσης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για έναν συνδυασμό των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και των έργων που γίνονται στην περιοχή για την κατασκευή της σήραγγας.

Ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι πιθανές ευθύνες των εμπλεκόμενων σχετικά με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας.

Αργά το μεσημέρι, χθες, έφθασε στη Λάρισα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από την Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Πόπη Γερακούδη και το Νομάρχη Λάρισας, Λουκά Κατσαρό, μετέβη στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο», στην Ιτέα και συμμετείχε σε σύσκεψη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ενημερώθηκε από εκπροσώπους της εταιρίας αλλά και της κοινοπραξίας κατασκευής της σήραγγας για το τραγικό συμβάν και την κατάσταση του φαινομένου των κατολισθήσεων στην κοιλάδα, που, όπως επισημάνθηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν την εκτροπή της κυκλοφορίας, αλλά και τον συντονισμό για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Κατά πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας επισήμαναν την ανάγκη διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν τις κατολισθήσεις με αυτοψίες από ειδικούς επιστήμονες του εξωτερικού αλλά και πανεπιστημιακούς καθηγητές, προκειμένου να υποδειχθεί, αν απαιτούνται παρεμβάσεις και σε ποια σημεία.

Όσον αφορά τις εναλλακτικές διαδρομές για την παράκαμψη της κλειστής κοιλάδας ώστε να εξυπηρετηθεί η μετακίνηση των εκδρομέων ενόψει των εορτών, συμφωνήθηκαν, έπειτα από πρόταση του Νομάρχη Λάρισας, τα ακόλουθα: να χρησιμοποιηθεί ο παραλιακός άξονας, δηλαδή Λάρισα-Αγιά-Αγιόκαμπος-Στόμιο-έξοδος της κοιλάδας, μόνο από Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα -θα απαγορεύεται κατηγορηματικά η διέλευση βαρέων και φορτηγών αυτοκινήτων- εφόσον γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις.

Δεύτερη εναλλακτική διαδρομή για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μπορεί να αποτελέσει η διαδρομή Γόννων- Καλλιπεύκης- Αγίου Παντελεήμονα, υπό την προϋπόθεση να βελτιωθεί ένα τμήμα από τη γέφυρα των Γόννων μέχρι τον οικισμό.

Η εκτροπή των φορτηγών αυτοκινήτων θα γίνεται μέσω Ελασσόνας- Κοζάνης και Εγνατίας οδού, ενώ συμφωνία υπήρξε και για την ενεργοποίηση της γραμμής πληροφόρησης των πολιτών.

Η σύσκεψη της Ιτέας συνεχίστηκε αργά το απόγευμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς την παρουσία του κ. Οικονομίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπου χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το θέμα, σήμερα, υπό τον υπουργό Δημ. Ρέππα, στην περιοχή θα μεταβεί κλιμάκιο Ελβετών ειδικών για τη σταθεροποίηση πρανών, καθώς και ξένοι κι Έλληνες επιστήμονες, ώστε μαζί με τους μελετητές του έργου να καθορίσουν τον τρόπο της ταχύτερης κατά το δυνατόν αντιμετώπισης των ζημιών και αποκατάστασης της κυκλοφορίας.

Για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στα Τέμπη μπορείτε να καλέσετε το 1866 ή το 2410741440.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: