Saturday, December 19, 2009

8 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για τη Γη

  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τον υπολογισμό τον έκανε το περιοδικό «Νew Scientist»: πίνοντας έξι φλιτζανάκια καφέ την ημέρα, καθένας μας «εκπέμπει» 175 κιλά διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο (125 γραμμάρια ανά φλιτζανάκι), όσα ένα επιβατικό αεροπλάνο που πετάει από το Λονδίνο ώς τη Ρώμη. Μετρήθηκαν οι εκπομπές από την καλλιέργεια του φυτού, από τη μεταφορά του καφέ, από τον ηλεκτρισμό που τροφοδοτεί την καφετιέρα κ.ά. Είναι σαφές ότι με τις καθημερινές συνήθειές μας συμβάλλουμε στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και συνεπώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε αλλάζοντάς τις. Πολλές φορές, λίγες αλλαγές είναι αρκετές.

Φωτογραφία
Φωτογραφία
  • Να πλένεστε χωρίς να σπαταλάτε νερό
Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως αν κάνετε ντους αντί για μπάνιο, εξοικονομείτε δεκάδες λίτρα πόσιμου νερού. Όμως η μέγιστη διάρκεια του ντους πρέπει να είναι τρία με τέσσερα λεπτά.
  • Στην πόλη με το ποδήλατο
Στην πόλη, το πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς είναι το ποδήλατο. Ακολουθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες. Βέβαια, για να κυκλοφορούν ποδήλατα χρειάζεται να υπάρχουν και δρόμοι γι΄ αυτά. Στην Κοπεγχάγη, οι ποδηλατόδρομοι έχουν συνολικό μήκος 450 χλμ..
  • Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο, να φροντίζετε να είναι καλά φουσκωμένα τα λάστιχα.
Δεν αρκεί να υιοθετήσετε έναν τρόπο οδήγησης που να μειώνει την κατανάλωση, άρα και τις εκπομπές- δηλαδή να αποφεύγετε να τις υπερβολικές επιταχύνσεις, να σβήνετε τη μηχανή στα μποτιλιαρίσματα, να μη χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό άνευ λόγου-, αλλά πρέπει και να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών κάθε φορά που γεμίζετε το ντεπόζιτο και να τους προσθέτετε αέρα αν χρειάζεται.
  • Στη δουλειά, να καλείτε μόνον έναν ανελκυστήρα
Φτάσατε στον προορισμό σας, τώρα πρέπει να ανεβείτε στο γραφείο. Πρώτη επιλογή: η σκάλα. Κάνει καλό σε σας, επειδή ανεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια κάνετε και λίγη γυμναστική, αλλά και στο περιβάλλον, επειδή δεν καταναλώνετε ηλεκτρική ενέργεια. Δεύτερη επιλογή: ο ανελκυστή- ρας. Συνήθως υπάρχουν περισσότεροι από ένας και καλείτε τόσο τον δεξιό όσο και τον αριστερό. Το αποτέλεσμα: με διαφορά λίγων δευτερολέπτων κινούνται και τα δύο ασανσέρ, το ένα καταναλώνοντας ανώφελα ενέργεια.
  • Μην τυπώνετε τα e-mail
Στην εποχή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε πολύ χαρτί. Ίσως υπερβολικά πολύ. Για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού χρειάζονται 15 δένδρα, 440.000 λίτρα νερού και 7.600 ΚWh ηλεκτρικής ενέργειας. Και όποιος εργάζεται σε γραφείο, μπορεί μέσα σ΄ έναν χρόνο να χρησιμοποιήσει 10.000 σελίδες χαρτιού. Ιδού μερικές καλές συνήθειες: χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο χαρτί, κρατάτε σημειώσεις σε χαρτί που είναι ήδη τυπωμένο, τυπώνετε και τις δύο σελίδες κάθε φύλλου, φτιάξτε ένα αρχείο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας αντί να δημιουργήσετε ένα αρχείο από χαρτί. Και ανακυκλώνετε κάθε χαρτί που χρησιμοποιείτε.
  • Τρώτε μόνο φρούτα εποχής
Υπάρχουν φορές που ο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής αποδεικνύεται και ικανοποιητικός για τον άνθρωπο. Οι βασικοί κανόνες για να τρώετε καλά χωρίς να βλάπτετε τον πλανήτη είναι οι εξής: να τρώτε τρόφιμα εποχής, να προτιμάτε τα τοπικά προϊόντα έναντι αυτών που εισάγονται από την άλλη άκρη του κόσμου, να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος για να μειωθούν οι εκπομπές που οφείλονται στην εντατική κτηνοτροφία βοοειδών, να αγοράζετε από τα μικρά καταστήματα κοντά στο σπίτι αντί να κατεβαίνετε στην κεντρική αγορά χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο και να μαγειρεύετε περισσότερο και να αγοράζετε λιγότερα έτοιμα φαγητά.
  • Βάλτε πλυντήριο τη νύχτα και κάντε υπομονή με τον θόρυβο
Εν γένει τα σπίτια μας αντιστοιχούν γύρω στο ένα τρίτο της εθνικής ενεργειακής κατανάλωσης: η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας είναι για τη θέρμανσή τους, ακολουθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού για τις οικιακές συσκευές και τον φωτισμό. Φροντίζετε να γεμίζετε το πλυντήριο όταν το χρησιμοποιείτε και να το ανάβετε πριν πάτε για ύπνο. Η τάση του ηλεκτρικού είναι πιο σταθερή τη νύκτα, καθώς η κατανάλωση είναι μικρότερη και το νυκτερινό ρεύμα είναι φθηνότερο.
Φωτογραφία
  • Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές στη θέση αναμονής (stand by)
Τα φωτάκια που παραμένουν αναμμένα αφού σβήσουμε την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό συγκρότημα καταναλώνουν άσκοπα μέχρι 400 ΚWh σ΄ ένα χρόνο. Όμως το βράδυ μπορεί να είναι κανείς πολύ κουρασμένος για να πηγαίνει από πρίζα σε πρίζα αποσυνδέοντας τις συσκευές. Μια λύση είναι να ενώσετε την τηλεόραση και το στερεοφωνικό σ΄ ένα πολύπριζο συνδεδεμένο σε μια πρίζα και το βράδυ να αφαιρείτε μόνον αυτό.
ΓΝΩΜΗ
Του RΙCΗΑRD ΒRΑΝSΟΝ
Φωτογραφία
To μήνυμα από την Κοπεγχάγη ακούγεται δυνατά και καθαρά. Από τη μία, οι επιστήμονες από όλες τις κυβερνήσεις μάς λένε ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα αλλιώς θα πάρουμε ένα τεράστιο κλιματικό ρίσκο. Από την άλλη, οι πολυάριθμες αντιπροσωπείες των σύγχρονων βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών, που βρίσκονται εδώ για τη σύνοδο, υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογίες τους μπορούν να χτίσουν έναν κόσμο που δεν θα χρειάζεται πια ορυκτά καύσιμα. Ένας τέτοιος κόσμος, εάν φθάσει αρκετά γρήγορα, θα προσφέρει ελπίδα για επιβίωση ακόμα και για τα πιο τρωτά κράτη, όπως οι Μαλδίβες. Θα αποτρέψει επίσης και πολλές άλλες απειλές για την ασφάλειά μας, πέρα από την περιβαλλοντική. Ένας κόσμος που δεν θα κινείται πλέον με πετρέλαιο, για παράδειγμα, θα είναι πολύ λιγότερο επιρρεπής στη δημιουργία τρομοκρατών και στις υφέσεις που δημιουργούν οι πετρελαϊκές τιμές. Ένας κόσμος που δεν θα καίει πλέον άνθρακα θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των πηγών καθαρού νερού μαζί με τη μείωση των υψηλών επιπέδων ψευδάργυρου στα ψάρια που καταναλώνουμε.
Πόσο γρήγορα μπορεί η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών να τα καταφέρει όλα αυτά; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο δεκαετίες εάν μεταφέρουμε τα 72 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις που δίνουμε στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων- μια δέσμευση που έγινε αλλά δεν εφαρμόστηκε ακόμα στην τελευταία σύνοδο των G20. Μια πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Αmerican», περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα εργοστάσια αιολικής, ηλιακής ενέργειας και τα υδροηλεκτρικά που χρειάζονται καθώς και την κατασκευή τους σε μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Κάποιοι ίσως τα θεωρήσουν αυτά ακραία. Όμως ας θυμηθούμε ότι πριν από 20 χρόνια, σε μια περίοδο πετρελαϊκής κρίσης, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Γιαμανί προειδοποίησε τους συναδέλφους του στον ΟΠΕΚ ότι «εάν εξαναγκάσουμε τις δυτικές χώρες να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, θα το κάνουν. Και γι΄ αυτό δεν θα χρειασθούν περισσότερα από 10 χρόνια».
  • Ο 59χρονος σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ο ιδρυτής του ομίλου Virgin και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

No comments: