Friday, December 11, 2009

Ομπάμα: Φρικτές οι συνέπειες αν δεν πάρουμε μέτρα

  • Η Ουάσιγκτον αποφασισμένη για μια ισχυρή συμφωνία, δηλώνει ο εκπρόσωπός της στη Σύνοδο για το κλίμα

Εκκληση στους ηγέτες των κρατών όλου του κόσμου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή απηύθυνε χθες από το Οσλο ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πλανητάρχης προειδοποίησε για φρικτές συνέπειες αν ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Ιβο ντε Μπόερ, οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Οι χθεσινές εργασίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση των σημαντικότερων επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου στους ωκεανούς, την ώρα που σε ένα άλλο περιβαλλοντικό συνέδριο, στο Λονδίνο, ειδικοί σε θέματα ναυσιπλοϊας υποστήριζαν πως τα Ηνωμένα Εθνη συζητούν τον περιορισμό στη ναυσιπλοϊα σε διεθνή ύδατα (πέρα από τα 200 ναυτικά μίλια) για οικολογικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, πάνω από εκατό κράτη-μέλη του ΟΗΕ ζητούν τη λήψη σκληρότερων μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων σε σχέση με αυτά των ανεπτυγμένων χωρών, καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα στους συμμετέχοντες της διάσκεψης.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, Τοντ Στερν, τόνισε πως η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη για την επίτευξη μιας ισχυρής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη. Ζήτησε, επίσης, από την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να προβούν σε περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών βλαβερών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Κινέζοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχουν αποτύχει να συμμορφωθούν με προηγούμενες δεσμεύσεις τους για περικοπές των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Από τα Ηλύσια Πεδία, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την επιθυμία του για την επίτευξη το ταχύτερο δυνατόν μιας μείωσης 30% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος δήλωσε χθες στο Ρόιτερ ότι υπάρχει τρόπος για να διατεθεί το ποσό των 100 δισ. δολαρίων προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη διάσκεψη για το κλίμα. Ο ίδιος προτίθεται να επενδύσει από το κεφάλαιό του το ποσό των 25 δισ. δολαρίων στον τομέα της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Για τα υπόλοιπα χρήματα παρέπεμψε στα.. αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ, ΕΘΝΟΣ, 11/12/2009


No comments: