Thursday, December 10, 2009

Χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα

Φονική κακοκαιρία στη Μαγνησία

Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, καθώς σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Ε.Μ.Υ., ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Ήπειρο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα ορεινά.

Την Παρασκευή 11-12-09 τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους πολίτες (εποχούμενους ή πεζούς) στα σημεία διασταύρωσης του οδικού δικτύου με τα ρέματα απορροής (χειμάρους) στις περιοχές όπου προηγήθηκε έντονη βροχόπτωση. Για τους παραπάνω λόγους , η Γ.Γ.Π.Π. προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, που διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

Βόρεια Ελλάδα

Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο των Τριών Πέντε Πηγαδιών στο όρος Βέρμιο, εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες.

Ανοιχτός είναι ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν στο όρος Βόρας, που ντύθηκε στα «λευκά».

Στο μεταξύ, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Καστοριάς - Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, και Καστοριάς - Φλώρινας, μέσω Βιτσίου.

Ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μαγνησία

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τις τελευταίες ώρες περιοχές της Μαγνησίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρο το νομό.

Εξαιτίας της έντονης νεροποντής αγνοούνται δύο κτηνοτρόφοι, ηλικίας 65 και 72 ετών, από αγροτική περιοχή του δήμου Αλμυρού.

Νεκρός βρέθηκε ένας εκ των δύο κτηνοτρόφων που αγνοούνταν, σε περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας, όταν παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στην προσπάθειά τους να τον διασχίσουν κι ενώ στην περιοχή επικρατούσαν συνθήκες έντονης βροχόπτωσης.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, άνδρες της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας και εθελοντές που συμμετέχουν στις έρευνες, εντόπισαν, αργά το απόγευμα, νεκρό τον 72χρονο κτηνοτρόφο, σε απόσταση 300 μέτρων από τον χείμαρρο.

Ο άτυχος άνδρας κινούνταν πεζός, ενώ ο δεύτερος κτηνοτρόφος που αγνοείται, ηλικίας 65 ετών, επέβαινε σε τρακτέρ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της Αστυνομίας, ένα ακόμη άτομο αγνοείται στην περιοχή της Μαγνησίας, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Πρόκειται για 69χρονο, ο οποίος έπεσε σε φρεάτιο, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, την ώρα που εξέρχονταν από το αυτοκίνητό του, λόγω βλάβης αυτού, στην επαρχιακή οδό Σούρπης - Δρυμώνα. Άνδρες της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας και εθελοντές επιχειρούν για τον εντοπισμό του.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, η παρατεταμένης διάρκειας βροχόπτωση μετέτρεψε δρόμους σε ποτάμια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Εξαιτίας υπερχείλισης χειμάρρων δημιουργήθηκαν προβλήματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο Βόλου - Αγριάς, ο οποίος παρέμενε κλειστός έως αργά το απόγευμα. Πλημμύρες καταγράφηκαν σε σπίτια και καταστήματα μέσα στην πόλη του Βόλου, τον Αλμυρό, τη Σούρπη και την Αγριά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ στο «πόδι» βρίσκονται συνεργεία των δήμων και της νομαρχίας που επιχειρούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα φερτά υλικά που σκέπασαν το οδόστρωμα.

No comments: