Saturday, December 19, 2009

Κατολίσθηση στηα Τέμπη:Επιτροπή για διερεύνηση αιτιών

Η κατολίσθηση δεν προήλθε από τα εκτελούμενα έργα για την κατασκευή σηράγγων στο σημείο των Τεμπών, διευκρίνισε χθες ο γ. γ του υπουργείου Υποδομών κ. Γ. Οικονομίδης. Οπως έγινε γνωστό, τα έργα βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το σημείο της κατολίσθησης και χρησιμοποιούνται φουρνέλα για την ανατίναξη των βράχων. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε το ΤΕΕ, σε συνεργασία με καθηγητές του ΕΜΠ, θα διερευνήσουν τα αίτια της μεγάλης κατολίσθησης, ενώ πόρισμα θα υπάρξει και από την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά και από επιτροπή που έχει οριστεί από την Εισαγγελία. Να «εφοδιαστούν» με υπομονή χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες που σχεδιάζουν να διέλθουν από το σημείο συνιστούν οι Διευθύνσεις Τροχαίας Λάρισας και Πιερίας. Η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη από τους δύο παρακαμπτήριους δρόμους που συνιστά η Τροχαία επιμηκύνει το χρόνο του ταξιδιού από μία έως δύο ώρες. «Κι αυτό σε ομαλές συνθήκες κυκλοφορίας», επισήμανε χθες αξιωματικός της Τροχαίας στην «Κ», «διότι αυτήν την περίοδο η κίνηση είναι ήδη αυξημένη και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο λόγω των γιορτών. Οι οδηγοί θα πρέπει να αναμένουν δύσκολες ώρες, γεμάτες ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στα δύσκολα τμήματα των παρακαμπτηρίων, όπως στο ύψος της Ελασσόνας, όπου οι ταχύτητες των Ι. Χ. λόγω και της κυκλοφορίας φορτηγών είναι ήδη χαμηλές». Οι οδηγοί των Ι. Χ. και των φορτηγών έως 3,5 τόνους είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν μία από τις δύο παρακαμπτηρίους οδούς που υποδεικνύει η Τροχαία.

Πρώτον, μέσω Κατερίνης ή τον κόμβο Κορινού στην παλιά εθνική οδό προς Δημήτριο Πιερίας - Ελασσόνα - Τύρναβο - Αμπελώνα - Γυρτώνη - επαρχιακή οδό Συκουρίου - Λάρισας και είσοδο στην ΠΑΘΕ μέσω του ανισόπεδου κόμβου Συκουρίου.

Δεύτερον, μέσω του οδικού δικτύου Πυργετού - Ομολίου - Στομίου - Αγιόκαμπου - Αγιάς Λάρισας.

Για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία η Τροχαία υποδεικνύει τη διαδρομή από το Κλειδί Ημαθίας μέσω Εγνατίας Οδού προς Κοζάνη και κατόπιν μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης - Λάρισας στην Ελασσόνα και τη διαδρομή που ακολουθούν και τα Ι. Χ. για να εισέλθουν στη ΠΑΘΕ από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου. [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/12/2009]

No comments: