Wednesday, December 23, 2009

Ανταρτοπόλεμος στην Ανταρκτική. Ναυμαχία υψηλής τεχνολογίας ανάμεσα σε φαλαινοθήρες και ακτιβιστές


Associated Press
Οι ακτιβιστές της Sea Shepherd στο ταχύπλοο Ady Gil επιτίθενται στους φαλαινοθήρες με λέιζερ
Σίδνεϊ

Ένα φουτουριστικό ταχύπλοο που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το γύρο του κόσμου, συσκευές λέιζερ και βόμβες δυσοσμίας, είναι τα τελευταία όπλα των ακτιβιστών που παρενοχλούν τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά στα νερά της Ανταρκτικής.

Η ιαπωνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε επίσημα την Τετάρτη για την επιχείρηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Sea Shepherd (Ποιμένας των Θαλασσών), η οποία προσπαθεί και φέτος να εμποδίσει το κυνήγι στο Νότιο Ωκεανό.

Παρά το διεθνές μορατόριουμ που έχει επιβληθεί από το 1986 στο κυνήγι φαλαινών, η Ιαπωνία επιμένει να κυνηγά τα κήτη εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στις διατάξεις της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας το οποίο επιτρέπει το κυνήγι για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια και όχι σε ερευνητικά εργαστήρια.

Στη φετινή επίθεση κατά του ιαπωνικού στόλου, η Sea Shepherd χρησιμοποιεί το «Ady Gil», ένα ταχύπλοο υψηλής τεχνολογίας που έθεσε πέρυσι παγκόσμιο ρεκόρ για το γύρο του κόσμου σε 61 ημέρες. Το σκάφος με τις τρεις καρίνες, κατασκευασμένο από Kevlar και ανθρακόνημα, είναι δωρεά του επιχειρηματία Αντι Γκιλ.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό Ινστιτούτο Έρευνας Κητωδών, το Ady Gil κυνηγούσε το ιαπωνικό φαλαινοθηρικό Sonan Maru 2 επί 3,5 ώρες την Τετάρτη. Το Ινστιτούτο κατηγορεί τους ακτιβιστές ότι επιτέθηκαν στα ιαπωνικά πλοία με «εκτοξευτήρες βολίδων» και πλησίασα σε απόσταση μόλις 20 μέτρων.

Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές κατηγορούν τους φαλαινοθήρες ότι χρησιμοποίησαν κανόνια νερού καθώς και «Ακουστικές Συσκευές Μεγάλης Ακτίνας» (LRAD), μια τεχνολογία καταστολής διαδηλώσεων που βασίζεται στον εκκωφαντικό ήχο.

Οι ακτιβιστές παραδέχονται ότι στην προσπάθειά τους να αμυνθούν προσπάθησαν να «τυφλώσουν» τους φαλαινοθήρες με μια συσκευή πράσινου λέιζερ.

Την προηγούμενη μέρα είχε αναλάβει δράση το μητρικό πλοίο της Sea Shepherd, με την ονομασία Steve Irwin, το οποίο φέρεται να έσυρε σχοινιά στη θάλασσα προκειμένου να μπερδευτούν στην προπέλα του φαλαινοθηρικού. Επίσης, οι ακτιβιστές πέταξαν στο κατάστρωμα του αντίπαλου πλοίου δοχεία με βουτυρικό οξύ, μια γλιστερή ουσία που μυρίζει ταγκιασμένο λίπος.

Οι συγκρούσεις και οι εκατέρωθεν κατηγορίες αναμένεται να συνεχιστούν για ακόμα τρεις μήνες, όσο καιρό επιχειρούν στην Ανταρκτική οι φαλαινοθήρες.

Στο περυσινό κυνήγι ο ιαπωνικός στόλος είχε σκοτώσει 679 ρυγχοφάλαινες και μια πτεροφάλαινα, αριθμός μικρότερος από τον προγραμματισμένο.

Η μόνη άλλη χώρα που συνεχίζει τη φαλαινοθηρία είναι η Ισλανδία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: