Thursday, December 24, 2009

Η κακοκαιρία συνεχίζεται στην Ευρώπη

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ισπανία - Έντονα προβλήματα στις συγκοινωνίες

Χιόνι, παγετός και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να πλήττουν τη βόρεια και νότια Ευρώπης. Τα θανατηφόρα δυστυχήματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ώρες. Η Βενετία έχει πλημμυρίσει ενώ στην Ισπανία παρατηρούνται έντονα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Κλειστά παραμένουν αρκετά αεροδρόμια στα Κανάρια Νησιά ενώ διακόπηκαν σιδηροδρομικά δρομολόγια στην Ανδαλουσία.


Στα αεροδρόμια των νησιών Λα Πάλμα, Λα Γκομέρα και Ελ Χιέρο δεν εκτελούνται πτήσεις λόγω των βροχοπτώσεων που πλήττουν το αρχιπέλαγος. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί στη Λα Πάλμα, όπου σημειώνονται πολλές κατολισθήσεις.

Στην Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας αρκετά δρομολόγια αμαξοστοιχιών διακόπηκαν, καθώς και η κυκλοφορία σε αρκετές εθνικές οδικές αρτηρίες. Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας σε μεγάλο μέρος της χώρας, μετά την πρόγνωση της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας για αναμενόμενες ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Την Τετάρτη, δύο γυναίκες έχασαν την ζωή τους και 47 άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Το δυστύχημα οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία και στον παγετό, συνθήκες που εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στις αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες σε όλη τη Βρετανία.

Ληστές έκλεψαν τρία αυτοκίνητα μέσα σε 30 λεπτά από τους οδηγούς που είχαν αφήσει τις μηχανές των αυτοκινήτων τους σε λειτουργία για να ζεσταθούν όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Έσσεξ, που προειδοποίησε τους οδηγούς να μην αφήνουν ξεκλείδωτα τα αυτοκίνητά τους για να πάνε να πιουν ένα φλυτζάνι ζεστό τσάι.

Στη βόρεια Ιταλία, ένας οδηγός σκοτώθηκε και περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν σε καραμπόλα αυτοκινήτων.

Στη Γαλλία, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το αυτοκίνητό του ανατράπηκε εξαιτίας του παγωμένου οδοστρώματος στην περιοχή της Βρετάνης.

Αεροπλάνο της εταιρείας Ryanair βγήκε έξω από τον διάδρομο κατά την προσγείωσή του σε αεροδρόμιο κοντά στην Γλασκόβη. Οι 123 επιβάτες και τα επτά μέλη του πληρώματος είναι καλά.

Στην Ισπανία, έβρεχε καταρρακτωδώς την Τετάρτη. Αναφέρθηκαν ζημιές στα Κανάρια Νησιά.

Στην Πορτογαλία σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις ενώ από τους θυελλώδεις ανέμους ξερριζώθηκαν δένδρα και αποκλείστηκαν δρόμοι.

Βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες στην Ιταλία. Ωστόσο, προβλήματα υπάρχουν ακόμη στο σιδηροδρομικό δικτυο και κυρίως στα τρένα που αναχωρούν από το Μιλάνο.

Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται να σημειωθεί την Πέμπτη στην Σιβηρία, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να πέσει ακόμη στους μείον 58 βαθμούς.

Στη Δανοί, δύο άστεγοι βρέθηκαν νεκροί από το κρύο στη πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, όπου το θερμόμετρο έχει φτάσει στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν.

Ομαλοποιείται η λειτουργία των τρένων της Eurostar


Οι υπηρεσίες των τρένων της Eurostar ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει μια σχεδόν ομαλή λειτουργία των τρένων στις 24 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αναμένονται κάποιες φυσιολογικές καθυστερήσεις λόγω της μειωμένης ταχύτητας των συρμών σε ορισμένα τμήματα.

"Η διαδικασία ξεκίνησε από τη Δευτέρα με σαφή προτεραιότητα στους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν και έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας των βλαβών των τρένων λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας έξω και μέσα στο τούνελ της Μάγχης. Παρακαλούνται ποι επιβάτες να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα πριν την αναχώρηση των συρμών" αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας.

Επίσης, η εταιρεία ζήτησε ακόμα από το κοινό να μην ταξιδέψει προς το Λονδίνο παρά μόνο σε μεγάλη ανάγκη για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία.

Η Eurostar, που ανήκει στις κρατικές βελγικές και γαλλικές σιδηροδρομικές εταιρείες, δέχτηκε εντονότατη κριτική μετά από την ταλαιπωρία τουλάχιστον 2.500 επιβατών που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο τούνελ για πάνω από 18 ώρες λόγω της ακινητοποίησης πέντε τρένων το Σαββατοκύριακο.

Εξάλλου, τα τρένα της Eurostar δεν θα λειτουργήσουν την ημέρα των Χριστουγέννων.

No comments: