Thursday, December 24, 2009

Κλίμα: σινοβρετανικά πυρά για το «τις πταίει» στην αποτυχία της Κοπεγχάγης

Τα επόμενα βήματά της, μετά την αποτυχία της κλιματικής διάσκεψης της Κοπεγχάγης, αναζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση με φόντο τους συνεχιζόμενους διπλωματικούς διαξιφισμούς για το «τις πταίει».

Σκληρή απάντηση έδωσε χθες το κινεζικό ΥΠΕΞ στις κατηγορίες της Βρετανίας ότι το Πεκίνο, μαζί με το Σουδάν, τη Βολιβία και ορισμένες ακόμη λατινοαμερικανικές χώρες, έθεσε υπό ομηρία τις διαπραγματεύσεις μπλοκάροντας μια ουσιαστική και δεσμευτική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Χωρίς καν να αναφερθεί ονομαστικά στον Βρετανό υπουργό για το κλίμα, Εντ Μίλιμπαντ, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις ορισμένων Βρετανών πολιτικών αποτελούν σαφώς ένα οργανωμένο πολιτικό σχέδιο» που στοχεύει να ενσπείρει τη διχόνοια μεταξύ των αναπτυσσόμενων κρατών. Η άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη χώρα και εκ των μεγαλυτέρων ρυπαντών του πλανήτη, η Ινδία, δηλώνει πάντως ικανοποιημένη από τη συμφωνία της Κοπεγχάγης, καθώς πέτυχε αυτό ακριβώς που επιδίωκε: να μην περιοριστεί από κανέναν δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Την ώρα λοιπόν που ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος περηφανευόταν στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα «δεν τα πήγε κι άσχημα» (ή μάλλον τα κατάφερε μια χαρά), οι Νοτιοαφρικανοί διαπραγματευτές χαρακτήριζαν το αποτέλεσμα της διάσκεψης απογοητευτικό και στρέφονταν εναντίον των Δανών, που ήταν οι οικοδεσπότες, οι οποίοι με τους χειρισμούς τους «τραυμάτισαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των αντιπροσωπειών».

Απογοήτευση και πικρία -στρεφόμενη κυρίως εναντίον των ΗΠΑ και τη Κίνας- επικρατεί στην Ε.Ε., οι υπουργοί Περιβάλλοντος της οποίας συναντώνταν χθες στις Βρυξέλλες για ν' αποτιμήσουν το αποτέλεσμα της διάσκεψης και να συζητήσουν τις επόμενες πρωτοβουλίες. Κάνοντας λόγο για «καταστροφή» στην Κοπεγχάγη, ο υπουργός της προεδρεύουσας Σουηδίας, Αντρέας Κάρλγκρεν, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αναζήτησης «εναλλακτικών τρόπων» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ορισμένα κράτη-μέλη τάσσονται υπέρ της επιβολής ενός φόρου άνθρακα στα σύνορα της Ε.Ε. προκειμένου να καθησυχάσουν τις βιομηχανίες τους (που καλούνται να κάνουν σημαντικές περικοπές εκπομπών) αλλά και για να εμφανιστεί η Ευρώπη με μια πιο σκληρή διαπραγματευτική θέση στο Μεξικό το 2010. Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται εδώ και καιρό από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και ως ένα βαθμό από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ (αν και όχι από το σύνολο της γερμανικής ηγεσίας), ενώ χθες την επανέφερε στο προσκήνιο ο Βέλγος υπουργός για το κλίμα. Το ζήτημα προς το παρόν διχάζει τους 27 και προκαλεί την επιφυλακτική στάση της Κομισιόν, είναι όμως ενδεικτικό μιας επιθυμίας αντίδρασης στο αδιέξοδο της Κοπεγχάγης. Επιθυμία, που εκφράστηκε χθες και από την απόφαση της Νορβηγίας να δημιουργήσει μαζί με τις χώρες που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα τροπικά δάση μια ομάδα κατά της αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών, εν όψει της υπουργικής συνάντησης στο Μεξικό.

No comments: