Wednesday, December 2, 2009

Αλλαγές στην εθνική περιβαλλοντική πολιτική προανήγγειλε η Τίνα Μπιρμπίλη

  • Η υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε στο συνέδριο του «Economist»

Πακέτο ρυθμίσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του θεσμικού πλαισίου που τις αφορούν θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη.

Μιλώντας σε συνέδριο του "Economist" για την πράσινη οικονομία η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, διατάξεις για την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας καθώς και για την εξοικείωση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο εγχείρημα.

Αναφερόμενη στην επικείμενη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κυότο, για την περίοδο μετά το 2012.

"Οι ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, πρόσθεσε, αν και οι τελευταίες ανακοινώσεις των ΗΠΑ και της Κίνας δημιούργησαν παράθυρο αισιοδοξίας". Η υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από εκείνους που εκτιμούσε αρχικά η επιστημονική κοινότητα, η οποία κρούει τώρα τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα αλλά και δίκαιο επιμερισμό του κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος της προσαρμογής είναι μικρότερο από το κόστος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων στην αγροτική παραγωγή, τα συστήματα ηλεκτροδότησης, τη λειψυδρία, τα μεταναστευτικά ρεύματα. Ο εθνικός στόχος που θέτει η κυβέρνηση είναι μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% ως το 2050, με νέο ενεργειακό σχεδιασμό που περιλαμβάνει εξοικονόμηση ενέργειας, αποκέντρωση της παραγωγής και αξιοποίηση του λιγνίτη με τις βέλτιστες πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών.

Η κ. Μπιρμπίλη επανέλαβε εξάλλου ότι μετά την Κοπεγχάγη η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η συνδιάσκεψη θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Ισπανική προεδρία -αναλαμβάνει τον Ιανουάριο- πριν την αρχή του καλοκαιριού.

No comments: