Wednesday, December 2, 2009

Αλέξης Τσίπρας: Δεν είναι πανάκεια η «πράσινη ανάπτυξη»

Ξεκινώντας από τη βασική θεώρηση ότι το περιβάλλον είναι δημόσιο αγαθό, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Economist για την πράσινη επιχειρηματικότητα παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΝ για το περιβάλλον σε συνδυασμό με τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την είσοδο των νέων τεχνολογιών.

“Η απάντηση στο ζήτημα της απασχόλησης, δεν μπορεί να είναι απλώς ο προσανατολισμός της επιχειρηματικότητας προς κάποιον νέο παραγωγικό τομέα, είτε αυτός σχετίζεται με το περιβάλλον είτε όχι”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι στη σχετική συζήτηση το βασικό ερώτημα είναι αν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης θα έχει ως επίκεντρο την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις αγορές ή την εργασία και το κοινωνικό όφελος που παράγεται από αυτήν.

“Χωρίς να διευκρινιστεί αυτή η παράμετρος, δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση στο ζήτημα της απασχόλησης”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, συμπληρώνοντας ότι “η προώθηση πράσινων επενδύσεων που θα βασιζόταν στη συμπίεση του κόστους εργασίας και τη δημιουργία θέσεων επισφαλούς απασχόλησης, δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση στις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ασχολούνται, λόγω και της περιβαλλοντικής κρίσης, με τα θέματα της διατροφής, της ενέργειας, της ποιότητα ζωής. Με την έννοια αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, “η διοχέτευση πόρων σε τομείς που θα στοχεύουν στην περιβαλλοντική προστασία και την αναστροφή των παραμέτρων της οικολογικής κρίσης, είναι πια αναγκαία”.

Ωστόσο σημείωσε ότι διαφορετικά αντιλαμβάνονται οι αγορές και η κοινωνία την έννοια της πράσινης ανάπτυξης. “ Ακόμα και αν η πράσινη ανάπτυξη, έτσι όπως ορίζεται θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την τόνωση των δεικτών της οικονομίας, σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί ολοκληρωμένη απάντηση στο περιβαλλοντικό ζήτημα”, υποστήριξε, θέτοντας το ερώτημα για το τι πραγματικά θεωρείται πράσινη ανάπτυξη. Για παράδειγμα η πυρηνική ενέργεια, τα μεταλλαγμένα, η καύση των απορριμμάτων εντάσσονται στην πράσινη ανάπτυξη, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.Διότι, εξήγησε, σε αυτούς τους τομείς, εκδηλώνεται έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον με πρόσχημα τα σοβαρά περιβαλλοντικά αδιέξοδα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη αυστηρότητα στον ορισμό της έννοιας πράσινη ανάπτυξη. “Ανάπτυξη δεν μπορεί πλέον να θεωρείται η παραγωγική δραστηριότητα που απλώς αποφέρει μερίσματα σε μετόχους ανωνύμων εταιρειών. Ανάπτυξη για μας είναι η διαδικασία που παράγει κοινωνικό όφελος, στοχεύει στις ανθρώπινες ανάγκες, διευρύνει τα δημόσια αγαθά και αναπαράγει τον παραγόμενο πλούτο”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

No comments: