Wednesday, December 2, 2009

Κορυφαίος κλιματολόγος παραιτείται λόγω σκανδάλου διαρροής e-mail


Ένας από τους κορυφαίους κλιματολόγους του κόσμου, ο καθηγητής Φιλ Τζόουνς, διευθυντής της διάσημης Μονάδας Κλιματικών Ερευνών του πανεπιστημίου Εast Anglia της Βρετανίας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το πόστο του, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μετά το διεθνή σάλο που έχει ξεσπάσει, όταν χάκερ έκλεψαν από τον υπολογιστή του και δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο σωρεία αποκαλυπτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που ο επιστήμονας είχε ανταλλάξει με άλλους κορυφαίους κλιματολόγους του πλανήτη, με βάση τα οποία φέρεται να συνωμοτεί κατά άλλων «αντιπάλων» συναδέλφων του, που είναι σκεπτικιστές για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το περιστατικό έχει ενισχύσει διεθνώς όσους υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μύθος και ότι υπάρχει μια επιστημονική και πολιτική συνωμοσία πίσω από την παγκόσμια συναίνεση για την άνοδο της θερμοκρασίας. Η υπόθεση έχει φέρει σε θέση άμυνας διάφορους επιστήμονες που εμπλέκονται στην ανταλλαγή των e-mail και φέρονται να κάνουν ό,τι μπορούν για να «κλείσουν το στόμα» των διαφωνούντων. Μεταξύ άλλων, στα κείμενα που διέρρευσαν, ο Τζόουνς φέρεται να συζητά με άλλους ομοϊδεάτες του επιστήμονες πώς θα κρατήσουν έξω από τα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά τις απόψεις των σκεπτικιστών.

Οι σκεπτικιστές, σύμφωνα με το BBC, τα ξένα πρακτορεία και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι «κατεστημένοι» επιστήμονες κάνουν «μασάζ» στα επιστημονικά δεδομένα για να τα ταιριάξουν στις κυρίαρχες θεωρίες τους. Ο Τζόουνς, που έκανε λόγο για παραποίηση της πραγματικότητας, για επιλεκτική αξιοποίηση φράσεων από τα e-mail, για παρανόηση και για σκόπιμη υπόσκαψη του έργου των κλιματολόγων, δήλωσε ότι εγκαταλείπει προσωρινά την θέση του (την οποία καταλαμβάνει προς το παρόν ο καθηγητής Πίτερ Λις), μέχρι να βγει το πόρισμα μιας ανεξάρτητης επιτροπής ερευνών.

Ενόψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή, το όλο ζήτημα ασφαλώς έχει δώσει επιχειρήματα σε όσους θεωρούν υπερβολική την παγκόσμια κινητοποίηση, μεταξύ άλλων στους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, οι οποίοι ήδη ζήτησαν σχετική έρευνα για το θέμα. Κάτι τέτοιο ασφαλώς ικανοποιεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία «βολεύονται» με την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας.

No comments: