Sunday, December 13, 2009

Ενεργό ρόλο για το κλίμα από τις ΗΠΑ, ζητά ο Α.Σβαρτσενέγκερ

  • Να γίνουν οι ΗΠΑ η «κινητήρια δύναμη» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ζητά ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times».

"Θα ήταν καλό για τον κόσμο ολόκληρο εάν οι ΗΠΑ γίνονταν η κινητήρια δύναμη στη μάχη κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης" είπε ο Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί προσωπικώς στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Επίσης όπως αναφέρει στο σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, θα υποστηρίξει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου για να καθορισθούν σαφή επίπεδα και στόχοι για τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει τον Ιούνιο το νομοσχέδιο για μείωση των αερίων αυτών κατά 17% (στο επίπεδο του 2005), η Γερουσία αντιστάθηκε και το νομοσχέδιο θα επανεξετασθεί το ερχόμενο έτος.

"Οι ΗΠΑ μπορούν στα επόμενα 10 χρόνια να παράγουν το 20% του ηλεκτρισμού τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", τονίζει Σβαρτσενέγκερ και προσθέτει πως "υπάρχει μια πράσινη επανάσταση στην Καλιφόρνια".

"Εμείς έχουμε ήλιο, ανέμους, αλλά μπορούμε επίσης να παράγουμε πετρέλαιο από τα φύκια. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο", τονίζει στη συνέντευξή του.

Σημειώνεται ότι ο προσκείμενος στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, προώθησε το 2006 προς ψήφιση έναν ιστορικό νόμο, επιβάλλοντας όρια στην εκπομπή αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο οποίος τον είχε φέρει σ’ αντιπαράθεση με τον τέως πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

No comments: