Tuesday, December 1, 2009

Σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα

  • Η πρόταση της Δανίας προβλέπει μείωση ρύπων κατά 50% έως το 2050 και προκαλεί ήδη αντιδράσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση της Δανίας και προβλέπει τη μείωση των ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 50% έως το 2050, διέρρευσε χθες στα ΜΜΕ, ενόψει της κρίσιμης συνόδου της Κοπεγχάγης, που αρχίζει την Κυριακή και προβλέπεται θυελλώδης. Ηδη, πριν ακόμη επισημοποιηθεί η πρόταση απερρίφθη από τους Ινδούς ως ο βέβαιος δρόμος προς το πλήρες αδιέξοδο, ενώ οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συμφωνία εάν αυτή δεν περιλάβει σαφείς δεσμεύσεις της Δύσης για ουσιαστική οικονομική υποστήριξη. Λίγες ώρες αφότου το σχέδιο έκανε τον γύρο του κόσμου, πυροδοτώντας αντιδράσεις, ο Δανός πρωθυπουργός, κ. Ρασμούσεν, διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταθέσει ακόμη την πρότασή της.

Το σχέδιο, αντίτυπο του οποίου βρέθηκε στη διάθεση του ανταποκριτή του Ρόιτερ στο Νέο Δελχί, προβλέπει ότι το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας μείωσης των ρύπων θα πέσει στους ώμους του βιομηχανικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, προβλέπει μείωση των παγκόσμιων ρύπων κατά 50% έως το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και κυρίως ότι οι πλούσιες χώρες θα είναι υπεύθυνες για το 80% αυτών των περικοπών.

Μια τέτοια πρόταση, ωστόσο, είναι απίθανο να ικανοποιήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες, που σκοπεύουν να καταθέσουν στην Κοπεγχάγη το δικό τους σχέδιο. Χώρες του βιομηχανικού κόσμου, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν προτείνει τη διάθεση στα φτωχά κράτη, δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες, παρότι χαιρέτισαν την πρόταση, διεμήνυσαν ότι για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου χρειάζονται πολύ περισσότερα, ίσως και 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντιδρώντας στην είδηση για την πρόταση της Δανίας, κορυφαίος διαπραγματευτής αναπτυσσόμενης χώρας δήλωσε στο Ρόιτερ ότι ένα τέτοιο σχέδιο αποτελεί «κεκαλυμμένη απόπειρα διάλυσης της αρχής του ΟΗΕ περί των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών»... «Η πρόταση της Δανίας προβλέπει ότι ο βιομηχανικός κόσμος θα αναλάβει το 80% της ευθύνης της μείωσης των ρύπων. Με το υπόλοιπο 20% τι θα γίνει;», διερωτήθη.

«Μείωση κατά 80%»

Σύμφωνα με σχόλιο του Guardian, για να είναι δίκαιοι οι εθνικοί στόχοι που θέτουν οι βιομηχανικές χώρες, θα πρέπει να προβλέπουν, για παράδειγμα στην Ε.Ε., την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τουλάχιστον 80% έως το 2050 και όχι μόνο 50%. Επίσης οι αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα, πρέπει να αποδείξουν την αποφασιστικότητά τους, παράσχοντας ετήσια οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2015 και αυξάνοντας το ποσό στα 200 δισ. μετά το 2020, καθώς τα αναπτυσσόμενα κράτη θα εφαρμόζουν προγράμματα πράσινης ανάπτυξης.

No comments: