Thursday, December 17, 2009

Σχέδιο για προστασία της λίμνης Παμβώτιδας

  • Τη μετατροπή της λίμνης Παμβώτιδας και της μοναδικής φυσικής ομορφιάς παραλίμνιας ζώνης σε ειδικά προστατευόμενη περιοχή προβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για διαβούλευση.

Στα θετικά του σχεδίου είναι η δημιουργία μεγάλων αδόμητων ζωνών και η προστασία του γειτονικού αισθητικού δάσους. Στα αρνητικά της, ότι προβλέπει μικρή απόσταση των κτισμάτων από τη λίμνη, δεν προβλέπει ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας για τον υγρότοπο Κατσικά, ενώ επιτρέπει το κυνήγι σε μεγάλο μέρος της έκτασης.

Το σχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει την υπουργική απόφαση για την Παμβώτιδα, που ακυρώθηκε το 2007 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος έρχεται να κλείσει το κενό που δημιουργήθηκε στο νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής μετά την προσπάθεια του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ να την καθορίσει με υπουργική απόφαση (λιγότερο «ισχυρή» νομικά από ένα προεδρικό διάταγμα) και τη συνεπακόλουθη απόρριψή της από το ΣτΕ (απόφαση 3595/2007). Με το διάταγμα η περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες: στη χερσαία και υδάτινη περιοχή της λίμνης, στην περιοχή του αισθητικού δάσους Ιωαννίνων, πηγών Κρύας-Τούμπας, τάφρου Λαμψίστας, σπηλαίου Περάματος, στην περιοχή βορειοανατολικά του οικισμού Περάματος και στην περιφερειακή ζώνη.

Διαβούλευση

Στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος (που δόθηκε για διαβούλευση με προθεσμία υποβολής απόψεων ώς το τέλος του έτους) προβλέπεται η λήψη μέτρων προστασίας της παραλίμνιας περιοχής και των προστατευόμενων περιοχών της. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος δεν περιλαμβάνει το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης (2007).

Ωστόσο, το σχέδιο ορίζει ως ελάχιστη απόσταση κατοικίας από την ακτή μόλις τα 100 μ., επιτρέπει τη θήρα σε μεγάλες εκτάσεις, ενώ επιλέγει ως νομικό μέσο προστασίας την ανακήρυξη της περιοχής σε «περιοχή οικοανάπτυξης», πλαίσιο σαφώς λιγότερο ισχυρό από την ανακήρυξή της σε εθνικό πάρκο. Υπενθυμίζεται πως σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το πρώτο ρυθμιστικό σχέδιο των Ιωαννίνων, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών με τις «δημιουργικές» παρεμβάσεις του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ υπέρ της τσιμεντοποίησης της παραλίμνιας ζώνης.

  • Γιωργος Λιαλιος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17/12/2009

1 comment:

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων said...

Καλημέρα Νίκο,

Το σχέδιο του ΠΔ για την Παμβώτιδα υπάρχει online στο blog του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων εδώ:
http://sppi1976.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

Επίσης προσπάθεια Περιβαλλοντικής Αποδελτίωσης για τα Ιωάννινα εδώ:
http://sppi1976-press.blogspot.com/

Φιλικά,

Για τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
Ο Γραμματέας
Κώστας Σακκάς