Thursday, December 17, 2009

«Ξέπλυμα» βιομηχανικών αποβλήτων

  • Ισως ήταν το πιο ανατριχιαστικό σημείο του βιβλίου «Γόμορρα»: πλοκάμια της Καμόρα (η μαφία που δρα στη νότια Ιταλία – στα ιταλικά η λέξη ηχεί σαν τη βιβλική πόλη) αναλάμβαναν να «επεξεργαστούν» τα τοξικά απόβλητα βιομηχανιών της βόρειας χώρας, θάβοντάς τα σε χωράφια του φτωχού Νότου. Το δηλητήριο πότιζε το χώμα, τα κηπευτικά, το νερό, σκότωνε τους κατοίκους.

Τα «δικά μας» Γόμορρα βρίσκονται στην Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική. Οπως προέκυψε από έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στις παραπάνω περιοχές «αλωνίζει» κύκλωμα παράνομης διακίνησης υγρών και στερεών αποβλήτων. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται μεγάλες βιομηχανίες της χώρας (ορισμένες από την περιοχή του Ασωπού), οι οποίες, υπό τον φόβο νέων προστίμων για παράνομη διάθεση αποβλήτων στο ποτάμι, ξεκίνησαν συνεργασία με το παράνομο κύκλωμα «ξεπλύματος τοξικών αποβλήτων». Συγκεκριμένα, εταιρεία συλλέγει τα απόβλητα των βιομηχανιών, δήθεν για να τα επεξεργαστεί. Αντ’ αυτού, τα διοχετεύει σε ανοιχτά λατομεία, σε ποτάμια, ρυάκια, ακόμα και μέσα σε δάση. Δεν είναι τυχαίο ότι το κουβάρι των αποκαλύψεων ξεκίνησε από τον εντοπισμό τέτοιων τοξικών λιμνών στα Οινόφυτα, τη Μεσσαπία, τα Μέγαρα και αλλού. Την ίδια ώρα, μέρος των αποβλήτων τυγχάνει υποτυπώδους επεξεργασίας και διατίθενται ως λιπάσματα, επιχωματώσεις κ.ά.

«Να πού κρύβονταν οι περίπου 660.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων που παράγονταν στη χώρα, αλλά ουδείς γνώριζε πού κατέληγαν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του υπ. Περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, ο φάκελος της υπόθεσης σύντομα θα προωθηθεί στο υπ. Προστασίας του Πολίτη. «Η αστυνομία έχει πολλή δουλειά», λέει η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, εξαπίνης κατέλαβε την κοινωνία των Οινοφύτων η εγκατάσταση παρατηρητηρίου περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στην περιοχή και ειδικότερα στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Prolepsis του οποίου ηγείται η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνά Λινού, ενώ χρηματοδοτείται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας. Οπως λέει στην «Κ» η κ. Λινού, αρχικά θα καταγραφούν τα προβλήματα υγείας των δημοτών των Οινοφύτων και έπειτα όλων των κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή, θα ακολουθήσει η εξέταση των παιδιών για χρόνια νοσήματα και στη συνέχεια θα ληφθούν δείγματα που θα σταλούν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για να ανιχνευθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων στον οργανισμό. «Θα τα αποστείλουμε στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί που μελετούν την επίδραση του ρυπασμένου νερού στον οργανισμό», τονίζει. «Καταρχήν θετικό» στην πρωτοβουλία αυτή δηλώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

  • Της Λινας Γιανναρου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17/12/2009

No comments: