Thursday, December 17, 2009

Στον «αέρα» η αποκομιδή με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής


  • Η Αθήνα κινδυνεύει εκ νέου από τη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μόλις λίγες μέρες πριν από τις εορτές. Η αποκομιδή δεν έχει νόημα, αφού τα σκουπίδια δεν θα έχουν πού να απορριφθούν μετά την απόφαση των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής να κλείσουν τον χώρο επ’ αόριστον, ζητώντας τη μονιμοποίηση των 200 συμβασιούχων.

Αυτή τη φορά, όμως, την απειλή των σκουπιδιών αντιμετωπίζουν πλέον και οι υπόλοιποι δήμοι του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι έχουν αρχίσει να απευθύνουν έκκληση στους δημότες τους να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους κάδους.

Εκτός από την τροποποίηση του νομοσχεδίου που αφορά το σύστημα των προσλήψεων, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής κ. Γ. Χάρδας υποστηρίζει ότι πολλοί από τους συμβασιούχους έχουν εξειδικευθεί στη λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και αν απολυθούν, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου.

«Πρόκειται για μια εμπόλεμη κατάσταση. Η απεργία στον ΧΥΤΑ συμπίπτει με την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι κρίμα διότι, ενώ ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους ότι θα μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, τώρα, έπειτα από επτά χρόνια στη χωματερή, ουσιαστικά τους πετάνε», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Σε ανακοίνωσή του επικρίνει τη στάση του υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας ότι πρόκειται «για απότομη κατάργηση των συμβάσεων, χωρίς μεταβατική περίοδο και χωρίς να αναγνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Η Αθήνα δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή για την απόθεση των απορριμμάτων της πλην του ΧΥΤΑ Φυλής. «Η αποκομιδή αναγκαστικά θα σταματήσει, καθώς τα απορριμματοφόρα είναι πλέον γεμάτα. Ας αναλάβει τις ευθύνες του το υπουργείο Εσωτερικών», λέει στην «Κ» από την Κοπεγχάγη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γ. Δημόπουλος. Αν η αποκομιδή συνεχιζόταν απρόσκοπτα, η κατάσταση στους δρόμους της πόλης θα εξομαλυνόταν σε τρεις - τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και εφόσον παραμείνει κλειστή η Φυλή, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα γιορτάσουν με φόντο τις σακούλες των σκουπιδιών.

  • Της Ελενας Kαρανατση, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 17/12/2009

No comments: