Saturday, January 30, 2010

Σκουπίδια στον «καθρέφτη»

  • ΑΡΚΙΤΣΑ
  • Τα σκουπίδια και η αδιαφορία των τοπικών παραγόντων του νομού Φθιώτιδας θολώνουν τον «καθρέφτη της Αρκίτσας» και εκθέτουν σοβαρά τη χώρα μας διεθνώς στα μάτια των ξένων επιστημόνων.

Ενα μνημείο της φύσης, ο μαύρος βράχος, γνωστός και ως «Καθρέφτης» της Αρκίτσας, «πνίγεται» στα σκουπίδια των δήμων της περιοχής

Ενα μνημείο της φύσης, ο μαύρος βράχος, γνωστός και ως «Καθρέφτης» της Αρκίτσας, «πνίγεται» στα σκουπίδια των δήμων της περιοχής Πρόκειται για την περιοχή την γνωστή στους γεωλόγους ως «καθρέφτης» της Αρκίτσας που βρίσκεται πολύ κοντά στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και δίπλα από το ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Δαφνουσίων.

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει μια λεία και κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό που αποτελεί -σύμφωνα με τους επιστήμονες- την εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας - Καμένων Βούρλων. Ενα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ. Παπαζάχο.

Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή κατοπτρική επιφάνεια, γιατί αυτή είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων περίπου. Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο που έχουν σχηματιστεί από αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει την περιοχή. Για τον λόγο αυτόν καθίσταται ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος.

«Το τμήμα του επιπέδου του ρήγματος που φαίνεται σήμερα, γνωστό ως "καθρέφτης" λόγω της στιλπνότητος της επιφάνειάς του, έχει σχηματιστεί από τη δράση επανειλημμένων μεγάλων σεισμών στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν (100.000 έτη). Η διατήρηση του "καθρέπτη" και η ασφαλής προσβασιμότητα σ' αυτόν αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή ποικίλων ερευνητικών μεθόδων με σκοπό την εκτίμηση της συχνότητας εμφανίσεως αυτών των μεγάλων σεισμών στην περιοχή Αρκίτσας - Αταλάντης - Αγ. Κωνσταντίνου», εξηγεί στην «Ε» ο γεωλόγος - σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς.

Σύμφωνα με την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε προς τη Νομαρχία Φθιώτιδας η Εκτελεστική Γραμματεία της Επιτροπής Διατήρησης της Γεωλογικής-Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας (ΕΓΕ), η εν λόγω περιοχή επί σειρά ετών αλλά και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος απόθεσης απορριμμάτων από τον Δήμο Δαφνουσίων.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή η προφύλαξη και διατήρηση του χώρου θα αποτελέσουν το καλύτερο φυσικό εργαστήριο εκπαιδεύσεως Ελλήνων αλλά και ξένων φοιτητών Γεωλογίας και Γεωφυσικής.

Οι επιστήμονες προτείνουν την έκδοση προεδρικού διατάγματος για ανακηρύξη του χώρου ως «Διατηρητέου Μνημείου Παγκοσμίου Γεωλογικής Κληρονομιάς».

No comments: